De kweekvijver van allochtoon talent

Een vreemde gewaarwording van opwinding in mijn hoofd bij het zien van de verkiezingsuitslagen van dinsdag. Normaliter voer om snel doorheen te zappen, vooral de afgelopen jaren, toen al het vlees dat aan de botten hing me te populistisch naar de smaak was. Maar deze avond was anders.

Ik had de neiging om mijn ouders te bellen, vrienden en kennissen overzee, om hun te vertellen over die paar schrale wonderen die de democratie van tijd tot tijd voortbrengt, in dit geval een forse toename van de zogenoemde allochtone kiezers die na een periode van onmondigheid in één klap hun verbale achterstand hebben goedgemaakt door met een rood potlood, pardon, de frustratie en het ongenoegen over het gevoerde beleid van dit moment van zich af te schudden. Moet in andere delen van de wereld de onvrede over de maatschappelijke verhoudingen gedemonstreerd worden door middel van het in brand steken van auto's (Parijs) of het in brand steken van Deense consulaten (Beiroet en Damascus), hier koos een nieuwe generatie kiezers voor de stembus. Een oer-Hollandse variant in een allochtoon jasje. Werd de pacificatie begin vorige eeuw die moest voorkomen dat het rode gevaar uit Moskou hier dezelfde ravage zou aanrichten, niet bewerkstelligd via de stembus?

Maar laten we niet te diep in de geschiedenisboekjes kijken. De tijden veranderen sneller dan we denken en zijn op een verfrissende manier onvergelijkbaar. 'Er is een trend gezet', sprak Sadik El-Harchoui die avond in het verkiezingsprogramma. Dat woord, trend, nog zo jong in deze context, klonk meteen als een historisch feit. Andere landen zouden een moord doen voor zo'n trend, Nederland heeft 'm al, al snap ik goed dat ik op basis van dit soort optimisme verwensingen naar mijn hoofd geslingerd krijg. Alas, het zij zo.

Er zijn een paar oorzaken aan te wijzen van de sterke toename van allochtonen die zijn gaan stemmen. Een volwassen geworden tweede generatie, een eerste generatie die door de afgelopen jaren wakker is geworden en, uniek voor Europa: een ruime vertegenwoordiging van volksvertegenwoordigers van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse komaf op alle niveaus.

Kom daar eens om. Als ik de verslagen politieke partijen die nu in een hoek liggen bij te komen, een tip kan geven: versaag niet! Sta op en ga de wijken in waar u voorheen alleen maar ellende en puinhopen zag. Gestimuleerd door de jongste ontwikkelingen, ligt daar een kweekvijver van politiek talent. Aboutaleb, Griffith, Ayaan Hirsi Ali - hun opvolgers staan te trappelen. Als de allochtone kiezer iets heeft bewezen, dan is het dat hij diegene die voor zijn belangen opkomt en hem daarin bijstaat, uiteindelijk dubbel en dwars beloont.

Schrijver
    • Abelkader Benali