Congres wil geen Wal-Martbanken

Het grootste winkelconcern ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, ontmoet tegenstand in zijn streven een bank te beginnen. Dertig leden van het Amerikaanse Congres zeggen dat een bank in handen van het supermarktconcern de financiële stabiliteit van het land in gevaar kan brengen. Ook zouden kleinere banken failliet kunnen gaan.

De Congresleden hebben een brief geschreven aan de Federal Deposit Insurance Corp., het overheidsorgaan waar banken in handen van ondernemingen onder vallen. Zou Wal-Mart ooit in financiële problemen raken 'dan kan dat op ernstige wijze de geldstromen in het Amerikaanse financiële systeem verstoren', schrijven ze.

Wal-Mart, dat in de VS 3.700 vestigingen heeft, wil de bank beginnen in de staat Utah. Eerdere pogingen om iets dergelijks te doen in Californië en Oklahoma mislukten. Voor het concern zou de bankiersmarkt volgens experts circa 5 miljard dollar (4,2 miljard euro) per jaar bedragen.

In de VS bieden warenhuisbedrijf Nordstrom en autoproducent General Motors hun klanten wel al financiële diensten aan.