Compacte, bebaarde mannetjes

'Ze zijn een jaar of veertig oud', vertelt Ria Buiter (58). 'Ik kreeg ze van mijn opa. Ze zijn heel bleek geworden, maar het leek me geen goed idee om ze te verven.' Altijd stonden ze in haar tuin. 'Ik hou van een kitschtuin, met reigers en ooievaars.'

Waarom Buiter haar oude tuinkabouters weg deed, weet ze eigenlijk niet precies. 'Eh... misschien omdat ik wel eens wat grotere wilde, van een halve meter of meer. En Mark was er zo blij mee...'

Mark de Leeuw (45) is inderdaad blij. 'Ik zocht twee tuinkabouters voor mijn dochters van vier en vijf. En ik zocht mooie kabouters. Want er worden op internet zoveel lelijke kabouters aangeboden. Dit zijn mooie exemplaren. Nou ja, mooie, eigenlijk zijn álle kabouters lelijk. Dit zijn sympatieke kabouters.'

En hoe komt een volwassen man op het idee om op internet naar tuinkabouters te gaan zoeken? 'Ik ben reclamemaker, en heb net een maand tussen de kabouters gezeten', vertelt De Leeuw. Hij ontwierp een 'communicatieconcept' voor de 'compact Rai' - waar 'kleine' beurzen kunnen worden gehouden. 'Compact, zo dachten wij, dat zijn kabouters.'

En zijn z'n dochters blij? 'Heel blij. Ze vroegen, toen ik de kabouters ging ophalen, of ik wel een kooitje mee wilde nemen. Dat ze niet ontsnapten! Het viel ze wel tegen dat ze niet kunnen praten.'

Ria Buiter blijft ondertussen niet kabouterloos achter. Ze heeft er nog minstens zes in haar tuin staan. 'Mijn tuin is duizend vierkante meter groot, dus er passen er nog heel wat bij.'

    • Ward Wijndelts