Commissarissen VNU moeten opstappen

Heeft VNU dan niets geleerd van het laatste grote gevecht met zijn aandeelhouders? Vier maanden geleden werd het Nederlandse mediaconcern onder druk van beleggers gedwongen af te zien van zijn voorgenomen overname voor 8 miljard dollar van het Amerikaanse marktonderzoekbureau IMS Health. Nu heeft een aantal van deze beleggers zich uitgesproken tegen het besluit van VNU om zichzelf voor 7,5 miljard euro te verkopen aan een consortium van investeringsmaatschappijen. De vorige keer stemde de topman ermee in om harakiri te plegen. Ditmaal moet de raad van commissarissen de eer aan zichzelf houden als het bod mislukt.

Een van de belangrijkste taken van die raad is immers het oplossen van conflicten tussen het bestuur en de aandeelhouders. Maar VNU's raad van commissarissen heeft op dat punt gefaald. Hij wist van de grote twijfels onder beleggers over het bod van het consortium. Gezien de slechte verstandhouding tussen het bestuur en een paar grote aandeelhouders had de raad extra zijn best moeten doen om naar de bezwaren van beleggers te luisteren alvorens de transactie toch aan te bevelen.

De commissarissen moeten hun baan ter beschikking stellen. Als het consortium zijn zin krijgt, is er voor hun geen plaats meer. En als het bod mislukt, zal de raad te zeer in diskrediet zijn gebracht.

    • Fiona Maharg-Bravo