Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Robert Payer, directeur van het Hilton in Amsterdam.

Robert Payer Foto Jørgen Krielen ©J¿rgen Krielen/Amsterdam 09-03-2006/ Roberto Payer Krielen, Jørgen

Robert Payer (55) emigreerde in 1969 van Italië naar Nederland, het jaar waarin Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton hun bed in hielden voor de vrede. Tegenwoordig is Payer directeur van hetzelfde vijfsterrenhotel in Amsterdam.

Als immigrant vindt hij het belangrijk de situatie van Nederlanders van buitenlandse komaf te verbeteren. Dat zijn de zwakke groepen, weet Payer. Hoewel hij destijds niet hulpbehoevend was, 'weet ik wat het is om onzeker te zijn, het gevoel te hebben nergens bij te horen'. Daarbij richt hij zich vooral op jongeren. Zo ondersteunt Payer enkele immigrantenkinderen met hun opleiding. 'Heel simpel: als de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen, doe ik dat.' Ook werkt hij aan een coaching-programma om schoolverlaters van allochtone afkomst verder te helpen. 'Ik heb zelf nu een zeventienjarige allochtoon hier in het Hilton als stagiair aan het werk gezet.' Een volledig betaalde baan, die voor rekening van het hotel komt.

Privé heeft Payer geen budget per jaar dat hij voor het goede doel reserveert. Hij schat per jaar 'enkele duizenden euro's' aan goede doelen uit te geven. 'Ik wil me niet vastpinnen, maar steeds bedenken of ik het zinvol vind en ik er een goed gevoel bij heb.' Meestal zegt hij ja, want: 'Ik ben een gevoelig mens.' Behalve aan allochtone jongeren, doet hij veel aan zieke kinderen. 'Ik kom uit een familie waar suikerziekte heerst.'

Voor tv-acties voor slachtoffers van natuurrampen elders in de wereld is hij niet vatbaar. Hij zoekt het liever dichter bij huis. 'In Nederland zijn al zo veel problemen. Aan de oplossing daarvan wil ik bijdragen.'

Met het hotel sponsort Payer vooral projecten in de culturele hoek, met name in natura. 'Voor de World Press Photo brengen we gasten onder, en voor het Rijksmuseum hebben we laatst de catering bij de opening van de Rembrandt-Carrevagio-tentoonstelling aangeboden.'

Philip de Witt wijnen

    • Philip de Witt Wijnen