Bush bezorgd om aanzien van de VS

President George W. Bush is bezorgd over het aanzien van de VS in de wereld nadat het Congres deze week een zakelijke transactie blokkeerde waarbij een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een rol krijgt in zes Amerikaanse havens.

Door een brede oppositie van Democraten en Republikeinen zag het bedrijf uit de Emiraten, DP World, zich donderdag genoodzaakt de aankoop van het wereldwijd opererende Britse overslagbedrijf P & O in de VS anders te organiseren. DP World zal een ,,Amerikaanse entiteit'' oprichten die de leiding krijgt over het bedrijf in de VS.

In het Congres bestonden zorgen over de nationale veiligheid als gevolg van de overname. DP World is een staatsbedrijf uit Dubai. Door de aankoop van P & O wordt het bedrijf eigenaar van overslagcapaciteit in de havens van New York, Newark, Miami, New Orleans, Baltimore en Philadelphia.

Congresleden wezen erop dat de regering van de Emiraten tot '11 september' de Talibaan steunden en dat twee kapers van '11 september' uit het land kwamen.

De Amerikaanse regering, die de transactie eerder toetste en goedkeurde, zei dat DP World geen rol krijgt in de douane of de kustwacht. Dit verhinderde Democraten en rebellerende Republikeinen deze week niet om aan te sturen opeen blokkade van de deal.

Bush zei gisteren dat hij ,,bezorgd'' is over het signaal dat zijn land door deze kwestie afgeeft ,,aan onze vrienden en bondgenoten in de wereld, vooral het Midden-Oosten''. Om de oorlog tegen terreur te winnen, ,,moeten we onze relaties en vriendschappen met gematigde Arabische landen in het Midden-Oosten juist versterken'', zei hij.

Hij noemde de Emiraten een ,,strategische en gewaardeerde'' partner en wees erop dat de inlichtingendiensten van de VS en de VAE informatie uitwisselen over terreurnetwerken.

In de VS wordt er rekening mee gehouden dat de storm over de deal binnen enkele dagen weer opsteekt. DP World heeft nog niet uitgelegd welke verhouding de op te richten ,,Amerikaanse entiteit'' zal hebben met het moederbedrijf in Dubai.