Berlusconi dreigt nieuwe rechtszaak

Nieuwe tegenslag voor de Italiaanse premier Berlusconi. Hem hangt een nieuwe rechtszaak boven het hoofd en zijn minister van Volksgezondheid, Francesco Storace, is opgestapt na beschuldiging van spionage.

Laziogate wordt het al genoemd, omdat het zich afspeelde in de regio Lazio. Storace, politiek zwaargewicht van coalitiepartij Alleanza Nazionale (AN), zou vorig jaar bij de regionale verkiezingen in Lazio drie tegenstanders hebben laten bespioneren door privé-detectives, politieagenten en telecom-medewerkers. Eén van de bespioneerden was de kleindochter van Benito Mussolini, Alexandra, die heeft gebroken met de partij van Storace en zich net als hem kandidaat had gesteld voor het presidentschap van de regio Lazio. De handtekeningenlijst waarmee Mussolini haar partij had ingeschreven zou door Storace's mensen zijn vervalst, om haar in diskrediet te brengen. Ook haar telefoon is afgetapt. Mussolini reageerde vandaag woedend op het nieuws: 'Ik kan het niet geloven, maar hier zijn alle regels van de democratie geschonden.'

Ondanks de illegale praktijken verloor Storace de verkiezingen in Lazio. Onder druk van Alleanza Nazionale kreeg hij vervolgens het ministerschap van Volksgezondheid aangeboden, dat hij nu heeft opgegeven. Niet, omdat hij schuldig is, zo zei hij zelf, maar om zich 'beter te kunnen verdedigen tegen de aanklacht'.

Behalve het ontslag van Storace moest Berlusconi gisteren nog een tweede domper verwerken. Justitie in Milaan overweegt opnieuw een rechtszaak tegen hem te beginnen. De Italiaanse premier zou de Britse advocaat David Mills in 1997 600.000 dollar hebben laten gegeven om valse verklaringen af te leggen in twee processen tegen Berlusconi. Mills, die bedrijven in belastingparadijzen stichtte voor Berlusconi, wordt zelf mogelijk ook vervolgd.

De kans bestaat dat de rechtszaak tegen Berlusconi en Mills nog voor de Italiaanse verkiezingen zal beginnen.