'Bedrijven waarin we beleggen, begrijpen we'

Het beursgenoteerde Delta Deelnemingen Fonds boekte een rendement van 61 procent in 2003, 32 procent in 2004 en 34 procent in 2005. Fondsbeheerder is Alex Otto.

Alex Otto, fondsbeheerder van het Delta Deelnemingen Fonds. Foto Jørgen Krielen ©J¿rgen Krielen /Amsterdam 10-03-2006/ Alex H. Otto Krielen, Jørgen

U boekt hoge rendementen. Hoe verdient u zoveel geld?

'Achteraf gezien was de lancering van het fonds op een fantastisch moment, augustus 2000, toen de IT-sector in elkaar klapte en de bedrijven in de oude economie uit de gratie waren. Het fonds was een van de eerste die los van de beursgraadmeters werkt, die op een absoluut rendement mikt. Ons dividendrendement ligt rond 5 procent, terwijl het rendement op staatsleningen onder 4 ligt. Wij zoeken steeds naar verschillen tussen de onderliggende waarde van een bedrijf en de beurskoers, we praten twee of drie keer per jaar met de directies van de bedrijven waarin we beleggen. We willen die bedrijven ook begrijpen. En we hebben bij diverse overnames nog een premie gekregen, ik noem dat de slagroom op de taart, bij Nedlloyd, Polynorm, laatst bij projectontwikkelaar AM.'

U belegt veel geld in relatief weinig bedrijven. Houdt u zo van risico's?

'Dat valt wel mee. Als je in meer dan twintig bedrijven belegt, reduceer je je risico's niet navenant. Met een belegging in zestig bedrijven is je risico niet drie keer zo klein als met twintig. We kijken naar de waarde van een bedrijf, het perspectief, de strategie, de beurskoers en dan hoe het in onze beleggingsportefeuille past. We hebben al drie detailhandelsbedrijven, dan moet een vierde wel heel goedkoop zijn om die erbij te nemen. Ik vind dat een beleggingsportefeuille gefocust moet zijn. Je kunt wel in 400 bedrijven beleggen, maar als eentje het dan erg goed doet, is dat maar een klein radertje in je hele rendement. Niet alle tien schoten van ons zijn natuurlijk raak, maar met zeven à acht heb je rendementen zoals wij die hebben.'

Waar schoot u mis?

Sinds de start van het fonds hadden we een belang in Gamma. Dat is vorige week verkocht. Dat schoot niet op.'

Uit het jaarverslag 2004 blijkt dat de totale kosten voor het beheer 4,48 procent van het gemiddelde vermogen waren. Dat komt mij hoog voor. Wat zegt u?

'Ik zit altijd bij de aandeelhoudersvergadering van het fonds om verantwoording af te leggen, en de opkomst van beleggers is daar redelijk hoog, maar over die kosten heb ik nog nooit een klacht gehad. Het is een redelijk bewerkelijk fonds om te beheren, niet iets dat ook een computer kan doen.'

De druk van allerhande beleggers op ondernemingen neemt toe om meer rendement te maken. Is dat goed of slecht?

'Op zich is dat goed. Maar als ik zie hoe het bij Stork gaat, waar kennelijk twee of drie grote beleggers zeggen: ga maar van de beurs, en een overnamepremie van 15 à 20 procent pakken, dan word ik daar niet vrolijk van. Vergelijk het met Frans Maas, die heeft niet genoeg massa voor Europese expansie, en wordt overgenomen door DSV uit Denemarken. Dat zien we helemaal zitten. Maar bij Stork zeg ik: als aandeelhouder zou ik blijven zitten, dat is een fantastisch bedrijf om in portefeuille te hebben.'

    • Menno Tamminga