Bedevaart naar Tibet

De Dalai Lama, de Tibetaanse geestelijk leider die 47 jaar geleden zijn vaderland ontvluchtte, heeft gisteren de wens herhaald op pelgrimsreis te gaan naar Tibet. Hij heeft Chinese regering daarvoor om toestemming gevraagd, zei de Dalai Lama gisteren in een toespraak tot duizenden volgelingen in de Indiase stad Dharmsala, waar hij een regering in ballingschap heeft gevormd. Gisteren was de jaarlijkse herdenking van de opstand in Lhasa in 1959 tegen de Chinese bezetting. Het communistische China viel Tibet in 1950 binnen.

De uitspraken van de Dalai Lama zijn een nieuw signaal van een mogelijke doorbraak over Tibet. Peking heeft de gevluchte Dalai Lama steeds als persona non grata beschouwd omdat hij losmaking van Tibet van China zou nastreven. De laatste jaren evenwel heeft de Dalai Lama gezegd dat hij voor autonomie, maar niet voor onafhankelijkheid van Tibet is. Ook gisteren herhaalde hij dat.

In het geheim wordt sinds 2002 gesproken tussen Peking en vertegenwoordigers van de Dalai Lama. Vorige maand nog werd van Tibetaanse zijde gesproken over groeiend wederzijds begrip. Behalve heilige plekken wil de Dalai Lama de ontwikkeling van zijn vaderland onder Chinees bestuur zien.