Afrikaanse Unie langer in Darfur

De lidstaten van de Afrikaanse Unie verlengen hun vredesmissie in de Soedanese regio Darfur tot 30 september. Mogelijk komt er over een half jaar een grotere vredesmacht met een robuuster mandaat van de Verenigde Naties.

Dat is gezegd na besloten beraad van de ministers van de Afrikaanse Unie, gisteravond in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

De Ethiopische voorzitter van de vergadering, minister van Buitenlandse Zaken Seyoum Mesfin, zei dat de Afrikaanse Unie de komende tijd wil gebruiken om de politieke impasse over de komst van VN-troepen naar Darfur te doorbreken. Het wachten is op een vredesakkoord tussen de regering in Khartoum en de rebellen in Darfur. Onder auspiciën van de Afrikaanse Unie wordt daarover al enige tijd onderhandeld in het Nigeriaanse Abuja.

Soedan is fel gekant tegen een VN-troepenmacht in Darfur, maar zou daarmee wel instemmen na een vredesakkoord. Zowel regering als oppositie in Khartoum heeft een VN-macht steeds bestempeld als een door Amerika geleide invasie en een samenzwering tegen de islamitische wereld.

In de verklaring die gisteravond in Addis Ababa werd uitgeven herhaalt de Afrikaanse Unie haar uitspraak dat zij 'in beginsel' een overdracht van de vredesmissie in Darfur ondersteunt. Maar in het vijf pagina's tellende communiqué ontbreekt een concrete indicatie dat dit ook werkelijk gebeurt.

De huidige vredesmissie (met 7.000 soldaten in Darfur) stelt de lidstaten van de Afrikaanse Unie voor grote financiële problemen. De belangrijkste reden voor de internationale gemeenschap om aan te dringen op vervanging door een VN-macht betreft het onvermogen van de Afrikaanse troepen om een eind te maken aan de moorden, verkrachtingen en etnische zuiveringen in Darfur.

Volgens VN-gezant Jan Pronk moeten de Verenigde Naties zeker 15.000 militairen inzetten om effectief te kunnen optreden. Hij zei deze week in deze krant dat het nog wel negen maanden kan duren voordat de benodigde troepen zijn gevonden, en dat de missie niet onder leiding moet komen van de NAVO, zoals de VS hebben gesuggereerd. Dat zou 'een recept voor een ramp' zijn.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei gisteren in New York 'tevreden' te zijn over het vooruitzicht met de Afrikaanse Unie en de Soedanese regering samen te werken. (AP, AFP, Reuters)

vredesleger:pagina 4