Aantal banen in VS blijft stijgen

Het aantal banen in de Verenigde Staten is vorige maand met bijna een kwart miljoen toegenomen. Dat is de op een na grootste stijging van het afgelopen jaar.

In januari kwamen er nog 170.000 banen bij, vorige maand steeg dat aantal tot 243.000. Economen zien in de gisteren door het ministerie van Arbeid bekendgemaakte cijfers een gezonde arbeidsmarkt.

Ondanks de groei van het aantal banen steeg ook de werkloosheid, van 4,7 in januari naar 4,8 procent in februari. Dat was het gevolg van een toename van de populatie werkenden, met in totaal 335.000 personen.

Drie jaar geleden was de werkloosheid in de VS nog 6,3 procent. Afgezien van enkele kortstondige stijgingen daalt de werkloosheid al sinds begin 2003 gestaag.

Een meerderheid van de Amerikanen is ontevreden over het economische beleid van president Bush. Hij reageerde gisteren optimistisch. 'Amerikaanse werknemers trotseren de pessimisten. Onze economie is sterk.'

Afgelopen november was de enige maand dat het aantal banen sterker toenam dan in februari. Die groei was een reactie op de verwoestende orkanen Katrina en Rita. In november gingen veel bedrijven weer open en zochten sectoren zoals de bouw werknemers.

Februari was ook een goede maand voor werknemers in de bouw. De gezondheidszorg en de financiële sector creëerden ook banen.

Het gemiddelde uurloon steeg vorige maand licht door, 0,3 procent. Dat loon ligt nu op 16,47 dollar (13,82 euro). Het federale minimumloon ligt bijna drie keer lager: 5,35 dollar per uur.

De beurzen in New York reageerden enthousiast op de cijfers. Zowel beursgraadmeter Dow Jones als Nasdaq sloot de handelsweek hoger af.

Beleggers hopen dat de positieve cijfers aanleiding zijn voor het systeem van centrale banken een einde te maken aan de verhogingen van de rente. De Federal Reserve verhoogt al sinds juni 2004 regelmatig de rente.