Aandeel twintigste kaper 9/11 onhelder

In 2004 concludeerde een onafhankelijke onderzoekscommissie dat Zaccarias Moussaoui waarschijnlijk niet tot groep van 9/11-kapers behoorde. Wereldwijd is hij toch bekend komen te staan als de '20ste kaper' van 11 september.

Drie van de vier gekaapte vliegtuigen hadden op die dag vijf kapers aan boord. De passagiers van de inmiddels verfilmde United Airlines-vlucht 93 wisten de kapers echter met geweld te overmeesteren. Daarna lieten ze het toestel neerstorten. Dit vliegtuig telde dan ook één kaper minder.

Na de aanslagen suggereerden hoge regeringsambtenaren, waaronder vice-president Cheney, daarom dat Moussaoui op die dag eigenlijk de 20ste kaper had moeten zijn op Flight-93. Deze gaf zelf ook voeding aan die theorie door een verweer te ondertekenen met '20th hijacker'. Later ontkende Moussaoui, die gedurende zijn hele proces tegenstrijdige geluiden laat horen, deel te hebben uitgemaakt van het plot.

Verder bleek, volgens het commissierapport, dat de kapers van vlucht 93 niet - zoals eerder vaak verondersteld - het Witte Huis, maar Capitol Hill als doel hadden. De kapers kozen de vergaderplaats van het Congres als doelwit, nadat hen was gebleken dat het Witte Huis te klein en te goed beveiligd was.

De onderzoekers achtten het heel wel mogelijk dat Moussaoui een tweede ronde aanslagen voorbereidde, waaronder wellicht een aanval op het Witte Huis. In de rechtszaal bleek deze week dat hij er van 'droomde' met een vliegtuig de presidentiële woning te raken.

Dat de andere 9/11-kapers hun 'droom' wel konden verwezenlijken, betekent niet dat inlichtingendiensten geen rekening hielden met aanslagen door vliegtuigkapers. Integendeel.

In 1995 wees de Filippijnse geheime dienst de FBI en de CIA al op een operatie met de codenaam Bojinka ('harde knal'): Al-Qaeda-leden wilden met een aantal gekaapte vliegtuigen tegelijkertijd een aanslag plegen.

Bovendien konden verschillende voortvluchtige Al-Qaeda-verdachten de VS binnen komen en er ongestoord lessen volgen bij vliegscholen en 747-simulatoren. Onder hen was een veronderstelde betrokkene bij bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika, in 1998. De federale politie FBI ging wel langs bij enkele vliegscholen, maar liet na de namen van de cursisten te vergelijken met lijsten van potentiële terroristen.