Zware straffen voor leden Hofstadgroep

De Hofstadgroep is een criminele terroristische organisatie. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank vanmiddag in haar vonnis vastgesteld.

Drie hoofdverdachten, Jason W., Ismael A. en Nouredine el F. werden tot respectievelijk vijftien, dertien en vijf jaar gevangenis veroordeeld. Mohammed B. kreeg geen straf, overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie, omdat hij al is veroordeeld tot levenslang voor de moord op Theo van Gogh. De rechter noemde hem vandaag wel de leider van de Hofstadgroep.

De rechtbank was vanmiddag nog bezig met het voorlezen van het vonnis tegen de andere verdachten. Tegen hen had het openbaar ministerie straffen variërend van vijftien maanden tot vijf jaar geëist. Tegen de drie kopstukken waren gevangenisstraffen van tien en twintig jaar geëist. Jermaine W., werd zoals verwacht vrijgesproken.

De rechtbank vond niet dat er voldoende bewijs was dat de Hofstadgroep het voornemen had om bijvoorbeeld de moord op Theo van Gogh te laten plegen. Wel vond de rechtbank dat er voldoende bewijs aanwezig was dat de groep tot doel had een aantal minder zware delicten met een terroristisch oogmerk te plegen, zoals opruiing en bedreiging.

Om van een terroristisch oogmerk te kunnen spreken, moest er bij de Hofstadgroep sprake zijn geweest van voorbereidende handelingen voor het plegen van terreurdaden, van afspraken en van overleg over het plegen van misdrijven. Ook al was de geloofsovertuiging van de radicaal-islamitische groep „inherent gewelddadig”, aldus het vonnis, niet staat vast dat er binnen de groep voorbereidingen zijn gemaakt voor bijvoorbeeld het vermoorden van Theo van Gogh. Ook het gooien van een handgranaat door Jason W. tijdens zijn aanhouding in zijn woning in de Haagse Antheunisstraat, op 10 november 2004, was geen terreur. Jason W. gooide met voorbedachte rade een handgranaat naar leden van het arrestatieteam die zijn huis in de Haagse Laakkwartier belegerden. Maar hij had volgens de rechtbank geen terroristisch oogmerk, omdat hij geen leuzen riep.

Nouredine El F. werd op 22 juni 2005 met een machinepistool aangehouden. Er zijn echter geen aanwijzingen dat Jason W. en Nouredine El F. de Nederlandse bevolking vrees wilden aanjagen. Evenmin kon bewezen worden dat ze met hun handelen de Nederlandse staat op andere gedachten wilden brengen.

De rechtbank acht bewezen dat verdachten Jason W., Ismael A. en Zakaria T. op een trainingskamp in Pakistan zijn geweest. Dat is echter niet strafbaar.