Zetelverschillen door lijstverbindingen

In de tekst van het artikel op de voorpagina van woensdag 8 maart onder de kop 'PvdA en SP winnen, grote klap voor CDA' staat dat de PvdA in totaal 1.988 zetels heeft behaald; in de daarnaast afgedrukte grafiek staat een totaal van 2.058 aangegeven. Het verschil zit hem in lokale lijsten waarin de PvdA samenwerkt met een andere partij. Deze gezamenlijke lijsten zijn voor de grafieken en kaarten meegeteld bij de PvdA. Voor de tekst was dit niet het geval. Dit verklaart ook het verschil in zetels voor de VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie/SGP. Het CDA en de SP hebben niet zulke lokale samenwerkingen. Waar twee landelijke partijen een gezamenlijke lijst hebben, zijn de zetels ervan toegerekend aan de partij die als eerste wordt genoemd in de lijstnaam: de zetels van GroenLinks/PvdA zijn dus toegekend aan GroenLinks, die van PvdA/GroenLinks aan de PvdA.

In de kaarten die betrekking hebben op de lokale partijen, op de voorpagina van het Thema-katern met de uitslagen van de raadsverkiezingen, is niet aangegeven in welke gemeente geen lokale partijen meededen. Dit is in 27 gemeenten het geval: Alblasserdam, Andijk, Barendrecht, Bennebroek, Boskoop, Bussum, Culemborg, De Marne, Goes, Graafstroom, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haren, Hattem, Leek, Lingewaal, Lopik, Marum, Naarden, Nieuw-Lekkerland, Noordwijkerhout, Oldebroek, Ouder-Amstel, Ouderkerk, Pekela, Voorschoten, Westervoort en Zuidhorn. Ten onrechte hebben deze gemeenten de kleur gekregen van gemeenten waar lokale partijen maximaal hebben gescoord, respectievelijk een maximale winst hebben behaald. Op nevenstaande kaarten is dit gecorrigeerd.