Zachtjes doortrekken

Een doorspoelend toilet is 's nachts soms een bron van geluidsoverlast. Het spoelende, klotsende water kan mensen uit hun slaap houden. De Britse student Derek Muir van de University of Huddersfield ontwierp als oplossing hiervoor een toiletbril die geluiddempend werkt. Het ontwerp, genaamd Stingray, werkt door de toiletbril rondom af te dichten op de toiletpot. Het deksel op de bril en de bril op de pot sluit geluiddicht af. De afsluiting is gemaakt van een polyurethaan schuimmateriaal dat onderop de bril en aan de onderkant van het deksel is aangebracht. Volgens testen reduceert de Stingray het lawaai van een doorspoelend toilet met 40 procent. De twee verschillende kunststoffen die Muir in de bril verwerkte, zijn comfortabel om op te zitten, bestand tegen chemicaliën en makkelijk te reinigen.

Derek Muir met prototype van de Stingray FotoBayer AG Bayer AG

Een voorwaarde voor de werking is wel dat de gebruiker alvorens door te spoelen zorgt dat toiletbril en deksel zijn neergeklapt. Anders is er uiteraard geen afsluiting. Bovendien zijn er nog twee bronnen van geluidsoverlast naast het doorspoelen in de toiletpot. Vaak maakt de afvoerleiding naar het riool ook veel lawaai als het spoelwater uit het toilet daar doorheen stroomt. De hoeveelheid geluidshinder is afhankelijk van waar de leiding zich bevindt en hoe goed deze geïsoleerd is in de muur. Bovendien kan de spoelbak vrij veel geluid maken tijdens het hervullen. Dit is weer afhankelijk van het type toilet. Hoewel Muir aan deze twee punten geen aandacht schonk, won hij met de Stingray de ontwerpwedstrijd Design Innovation in Plastics die wordt gesponsord door de polymerenfabrikant Bayer Material Science. Of de Stingray in productie zal gaan is nog niet bekend.

www.bayermaterialscience.com

    • Paul Schilperoord