www.nrc.nl

Mantel der liefde. Hans Beerenkamp beantwoordt vragen van lezers over film en televisie op www.nrc.nl/vragenoverfilm. Vandaag onder meer een vraag van Hans Rutgers over een film die hij heeft gezien rond 1975. “Het betreft een Nederlandse film met Nederlandse acteurs die de Tien Geboden in tien scènes naspelen, maar geprojecteerd in de jaren zeventig. O.a. met Rijk de Gooijer die letterlijk de hersens wordt ingeslagen door zijn vrouw.“

Hans Beerekamp heeft de film op dvd: “In de Adriaan Ditvoorstcollection. Het was de buitengewoon getalenteerde en miskende, aanvankelijk internationaal door Bertolucci en Godard geprezen Adriaan Ditvoorst (1940-1987) die in 1978 De mantel der liefde regisseerde, een boertige episodenfilm in de verte geïnspireerd door de Tien Geboden. In de film zien we onder meer Joost Prinsen als Jezus Christus over de Zeelandbrug lopen, en inderdaad Rijk de Gooijer (zie foto) vermoord worden.“

Leesclub over Jelinek. “Wat is dit een gruwelijk maar tegelijkertijd beeldschoon boek.

Schitterende beschrijvingen van narcisme, onderdrukking, automutilatie en sadomasochisme. Kleine, dagelijkse verschrikkingen zijn levensgroot uitvergroot in dit boek en daarom misschien zo herkenbaar. Ik heb als het ware met Erika meegeleden in de verstikkende symbiose (incestueuze?) met de moeder, in de herhaling daarvan in de waanzinnige ontwikkeling van de relatie met Klemmer, ben mee mishandeld, verkracht en verloren geraakt.“

Dit schrijft Ans Luiken in de discussie over de roman De pianiste van de Oostenrijkse schrijfster en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek (foto). Lees meer over deze omstreden roman en de meningen van de Leesclub-leden op www.nrc.nl/leesclub.