Walk like a Masai

Lopen is nog steeds proberen niet te vallen. Met een nieuw soort schoeisel val je wel op, en soms bijna om, maar voor de houding van de loper beloven ze het walhalla.

MBT-schoenen, links zwart nubuck (210 euro), rechts rood leer (220 euro)

De Zwitserse ingenieur Karl Müller wilde van zijn rugpijnen af en kwam bij de Masai uit. Volgens Müller hebben zij nooit rugklachten doordat ze blootsvoets over zacht, oneffen terrein lopen. Müller wilde die omstandigheden nabootsen met een nieuwe schoen. Dat leidde tot de MBT, wat staat voor Masai Barefoot Technology.

Het product bestaat al tien jaar, maar in Nederland zijn de schoenen nog nauwelijks gesignaleerd. Wel in New York en Londen, zegt Maren Timm, die in Amsterdam bewegingstherapie geeft. Volgens haar geldt daar “een gezonde levensstijl' veel meer als “hip'. “Hier zit het nog in de sfeer van reformwinkels en gezondheidssandalen. Wij lopen echt achter op dit gebied.“

Timm verkoopt MBT's. In een kamertje achter haar praktijkruimte staan schoenendozen opgestapeld. Wie schoenen koopt, krijgt een korte instructie. Het is de eerste vijf minuten een wat zenuwachtig gezoek naar de juiste houding. Niet te veel naar voren, want dan wordt de belasting op de tenen te groot. En niet te veel naar achteren, want als je niet uitkijkt val je achterover. “Het is even wennen“, erkent Timm. “Net als bij een fitnessapparaat.“

Het draait allemaal om de zool. Die is drie keer zo dik als een normale zool en bovendien niet recht, maar licht ellipsvormig. Het raakvlak met de bodem is veel kleiner dan normaal. Hierdoor moet de loper zoeken naar een evenwicht. Volgens de MBT-adepten worden hierdoor alle spiergroepen geactiveerd. Ook zou het de bloedsomloop stimuleren en cellulitis tegengaan. Op de website van MBT wordt verwezen naar een onderzoek van de universiteit van Calgary, maar daarop staat niets over cellulitis.

Na een minuut of tien begint het al te wennen. De zolen veren heerlijk zacht. Er is slechts één, niet onbelangrijk, bezwaar. Het uiterlijk. “Dat is voor veel mensen een bezwaar“, zegt Timm. “Aan de andere kant vergroot een goede houding je uitstraling enorm. Het is een afweging die iedereen zelf moet maken.“

Tammo Vredevoogd (33) heeft die afweging twee maanden geleden gemaakt. “MBT's hebben twee nadelen“, zegt hij. “Ze zien er niet uit én ze lopen zo lekker dat je daarna geen andere schoen meer wilt“, zegt de verder trendy geklede Vredevoogd. “Mijn vriendin wil er nog niet dood in gevonden worden, maar ze heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat ik erop loop.“ Hij loopt op verzoek een stukje tussen het winkelend publiek. En nu valt het verschil in houding pas goed op. Een echte Hollandse Masai.

www.mbt-nederland.nl

    • Arnoud Veilbrief