'VS, stop voeden via sonde'

Een groep van 263 artsen, voornamelijk afkomstig uit Groot-Brittannië, roept de Amerikaanse regering op te stoppen met het gedwongen voeden van hongerstakende gevangenen op Guantánamo Bay. De artsen, onder wie twee van het Erasmus Medisch centrum in Rotterdam, doen hun oproep vandaag in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Sinds augustus vorig jaar zijn er voortdurend hongerstakingen op de marinebasis waar rond vijfhonderd vermeende Al-Qaeda- en Talibaan-strijders worden vastgehouden. Zij protesteren tegen hun behandeling en het uitblijven van een aanklacht. De medici stellen in The Lancet dat iedereen het recht heeft om behandeling te weigeren, en hongerstakers dus ook. Zij wijzen op twee internationale verdragen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1975 en 1991 waarin dwangvoeding in bijna alle gevallen wordt verboden. De artsen keren zich ook tegen het vastbinden en in koude isolatiecellen vasthouden van hongerstakers.

Over dwangvoeding van hongerstakers is vaak discussie. In Nederland botste minister Donner (Justitie) in 2002 met de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de mogelijkheid om Volkert van de G. onder dwang te voeden toen deze in hongerstaking was.