Vaderlijke tussenpaus

Willibrord van Beek, Tweede-Kamerlid sinds 1998, wordt door fractieleden van de VVD een 'vaderlijk figuur' genoemd. De 59-jarige Van Beek geldt als betrouwbaar en, misschien nog wel belangrijker, hij heeft geen grote ambities meer.

Foto Roel Rozenburg DENHAAG:JAN2002 VVD_kamerlid Willibrord van Beek FOTO TWEEDE CAMERA Rozenburg, Roel

Unaniem koos de fractie woensdagavond Van Beek tot fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij zal die functie waarschijnlijk maar kort bekleden. De leden kiezen een nieuwe lijsttrekker, die op 31 mei bekend wordt gemaakt. Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, is tot nu toe de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Als hij gekozen wordt zal hij het kabinet verlaten en plaatsnemen in de fractie.

Van Beek zal dan zijn functie van 'tussenpaus' opgeven. 'Ik blijf aan zolang de partij mij nodig heeft', zei hij daar zelf over.

Willibrord van Beek (1949) staat bekend als een deskundig, bestuurlijk ingesteld Kamerlid. Maar ook als een wat onopvallende man. Hij was tot gisteren woordvoerder bestuurlijke vernieuwing en defensiematerieel. In de vorige kabinetsperiode voerde hij het woord over financiën. Een van de belangrijkste onderwerpen van Van Beek was de gekozen burgemeester. De VVD was voor invoering, maar het voorstel sneuvelde in maart vorig jaar in de Eerste Kamer.

Van Beek heeft een enkele keer een conflict met Jozias van Aartsen gehad over de koers van de partij. Na het vertrek van Geert Wilders uit de fractie zei Van Beek openlijk dat de partij te veel ruimte op rechts liet. De kritiek viel niet goed bij de fractievoorzitter.

Van Beek heeft er al een lange carrière in de VVD opzitten. In 1978 belandde de manager bij Philips in de gemeenteraad van Maarheeze (Brabant). Vier jaar later werd hij daar wethouder. Hierna koos hij voor de provinciale politiek, totdat hij in 1998 naar de Tweede Kamer ging.

Onder Van Beek zal de fractie geen geheel andere koers volgen dan onder Van Aartsen. Van Beek vindt het ongepast dat hij meer doet dan op de winkel passen. Juist daarom is hij meteen na het aftreden van Van Aartsen door een groep jongere VVD-Kamerleden gepolst om tijdelijk fractievoorzitter te worden. Deze groep wil dat Van Beek dreigende verdeeldheid in de over de koers voorkomt.

Gerectificeerd/rectificatie:

Volgens het artikel Vaderlijke tussenpaus is de nieuwe fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, Willibrord van Beek, geboren in 1949 en 59 jaar oud. Hij is geboren op 15 januari 1949 en dus 57 jaar.