Televisie Film van de Dag

In this World. De Britse cineast Michael Winterbottom volgt in Gouden Beer-winnaar In this World twee Afghaanse vluchtelingen - gespeeld door twee échte vluchtelingen - die een hardnekkige poging ondernemen om in het rijke Westen te komen. Het scenario van Tony Grisoni werd gedestilleerd uit de verhalen van honderden ontheemden die naar Europa zijn gesmokkeld. De film werd opgenomen met een kleine digitale camera, soms zonder toestemming. Enayat moet naar Londen, vindt zijn familie, omdat hij daar wél een toekomst zou hebben. Neef Jamal mag mee, omdat hij wat Engels spreekt. Het is wonderbaarlijk hoe effectief In This World de kwaliteiten van speelfilm en documentaire verenigt. Het fatale Dovertransport uit 2000 is in het scenario verwerkt. De film verbeeldt fenomenaal de claustrofobie van mensen in een luchtdicht afgesloten container. (Michael Winterbottom, 2002, GB), Ned. 3, 23.50-1.20u.

Uit In this World. In this world Year: 2003 Director: Michael Winterbottom PHOTOS12
    • André Waardenburg