Suriname roept ambassadeur uit Den Haag terug

De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Edgar Amanh, is teruggeroepen naar Paramaribo. Dit besluit is genomen nadat de Surinaamse minister Alice Amafo deze week op Schiphol een uitgebreide controle moest ondergaan voor een vlucht naar Qatar. Het ging hierbij om een reguliere veiligheidscontrole die voor alle passagiers geldt.

Eerder dit jaar werd dezelfde minister onderworpen aan een zogenoemde 100-procentscontrole (bedoeld om drugssmokkelaars op te sporen) waarna zij protest aantekende tegen haar behandeling. Dit was haar eerste dienstreis naar Nederland. Na het incident in januari bood Schiphol excuses aan voor de 'onjuiste behandeling' van de minister.

Bij het incident afgelopen maandag protesteerde Amafo tegen de veiligheidscontrole en beriep zich op haar diplomatieke status en op afspraken die door de Nederlandse en Surinaamse autoriteiten zijn gemaakt over controle van Surinaamse topambtenaren op de luchthaven. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de reguliere veiligheidscontroles voor iedereen gelden, met uitzondering van staatshoofden en regeringsleiders. Ministers zijn van deze 'gewone securitycheck' niet uitgesloten, 'dat weten alle ambassades'.

De Surinaamse regering heeft in een nota aan het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat Amafo niet blij was met de behandeling. De Surinaamse ambassadeur, die nu is teruggeroepen, moet tekst en uitleg geven over de behandeling van de minister op Schiphol. Het voorval tekent de gevoelige verhoudingen tussen Nederland en Suriname op het gebied van de 100-procentscontroles. Die controles worden sinds februari 2004 uitgevoerd in een poging de smokkel van drugs tegen te gaan. De incidenten met Amafo volgen op eerdere protesten van de Surinaamse regering over de behandeling van overheidsdienaren. In juni 2004 werden twee Surinaamse parlementariërs aan een 100-procentscontrole onderworpen.