Stifo bezorgd over documentaires

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroepproducties (Stifo) heeft zijn verontrusting uitgesproken over de plannen tot drastische inkrimping van de documentaire rubrieken Close Up (AVRO) en Het uur van de Wolf (NPS). Dat blijkt uit een brief die Stifo stuurde naar de raad van bestuur van de Publieke Omroep en staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan. In de nieuwe zenderindeling van de publieke omroep, die per 1 september in werking treedt, is voor cultureel-maatschappelijke documentaires nog maar één uur per week ingeruimd - op de zondagavond tussen 7 en 8 uur op Nederland 2, de zender met het etiket “verdiepend'. Voor het maken van documentaires zijn filmmakers vaak afhankelijk van de mogelijkheid tot uitzending door een publieke omroep. Via het Stifo kunnen ze subsidie voor hun project aanvragen.

De Hollandse documentaire school heeft nog steeds, nationaal en internationaal, een grote reputatie, aldus het Stifo-bestuur, en heeft een vast en relatief groot publiek.

Volgens het Stimuleringsfonds heeft de publieke omroep veel getalenteerde filmers de mogelijkheid geboden om ,,op een kwalitatief hoogwaardige manier, en anders dan via de geijkte documentaires of reportages, de kijkers iets over onze maatschappij te zeggen''.

René Mendel, producent van documentaires voor de AVRO- en NPS-rubrieken: ,,Een hele beroepsgroep wordt door zo'n slordige maatregel getroffen.''