Spelen in de dras van een nieuwbouwwijk

Waar winden stedelingen zich over op? Een nieuwbouwwijk in Almere is uitgeroepen tot slechtste speelbuurt van Nederland.

„De gemeente heeft nog steeds geen speelveldjes aangelegd.” Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Nieuwbouwwijk in Almere, Noorderplassen-West Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060309 Bouwterreinen Boyer, Maurice

Er is nauwelijks speelruimte voor kinderen in Noorderplassen-West. Maar om deze nieuwbouwwijk in Almere nu uit te roepen tot de slechtste speelbuurt van Nederland gaat Nicole Voogt en haar achtjarige zoon Roy wel erg ver. Moeder wandelt met een witte hond die ze met enige moeite in bedwang houdt. Roy rijdt er ontspannen naast op een skelter. Nicole Voogt: 'We hebben het er thuis over gehad, en de conclusie is dat het met die speelruimte wel meevalt.' Zoon Roy vertelt wat hij zoal doet. 'We hebben een hut gebouwd. Daar spelen we vaak.' Voetballen doet hij op straat waar nauwelijks auto's rijden. En dat de wijk veel weg heeft van één groot bouwterrein, heeft voordelen. Roy: 'Ik heb laatst op een dak gelopen.' Moeder Nicole: 'Daar hebben we je toen vanaf gehaald.'

Noorderplassen-West in Almere is vorige week uitgeroepen tot slechtste Jantje Betonbuurt van Nederland, na onderzoek onder tienduizend adressen. De beste speelbuurt ligt in het Noord-Hollandse dorpje Warder. 'Het contrast tussen de beide buurten is groot', meldt het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton, dat opkomt voor 'speelkansen' van alle kinderen in Nederland. In Warder hebben kinderen 'overal ruimte en speelmogelijkheden'. In Almere is het behelpen. De kinderen kunnen terecht 'op een verboden bouwterrein of het schoolplein vijftien minuten verderop'.

De meeste kinderen in de buurt bevestigen de bevindingen. 'Er is hier bijna niks', zeggen Max en Mark van der Voort, een twaalfjarige tweeling aan de rand van de wijk. 'Wij willen een skatebaan.' Moeder Ivette van der Voort wijst naar een stapel pallets, die het dak vormen van een ondergrondse hut. 'Best leuk', zegt ze. Maar niet veilig. Op deze regenachtige middag kijken de jongens televisie.

Sommige ouders zijn ronduit boos op de gemeente en de projectontwikkelaars. Ze hebben volgens hen onverantwoord lang getreuzeld met de aanleg van speelterreinen. Hans Vogels is de vader van Jurn. De tienjarige jongen zit achter de computer, bij de buren. 'Kinderen vervelen zich hier te pletter', zegt Vogels. Voor zijn huis ligt al twee jaar bouwgrond braak. Verzoeken om er althans een tijdelijk speelveld aan te leggen zijn niet gehonoreerd. 'Een trapveldje was niet mogelijk omdat er geen budget was voor het maaien van het gras.' Onlangs zijn vier palen in het drassige zand geslagen, bij wijze van doelpalen. 'Voor FC Waterworld', zegt Vogels smalend. Achter zijn huis heeft hij een basketbalpaal gezet, op de gemeenschappelijke binnenhof. 'Eigenlijk mogen kinderen daar niet spelen omdat het terrein voor auto's is. Maar ze moeten toch íets hebben? Het enige wat de gemeente doet is niks.'

De gemeente Almere vindt het 'een beetje flauw' dat de wijk tot slechtste speelbuurt van Nederland is uitgeroepen. 'Het is een wijk in aanbouw waar nog maar vijfhonderd van de 2.700 woningen is gerealiseerd', zegt een woordvoerder. Bovendien is er veel zand, water en bos in de buurt. 'Als kinderen er met een schepje op uit gaan, is het voor hen een paradijs.' Daar kijkt Gerdien Rabbers van de organisatie Jantje Beton anders tegenaan. Inderdaad kan het 'fantastisch' zijn om te spelen in zand, bos en water. En gevaarlijk? 'Een kind mag best een bult krijgen.' Maar niet iedereen houdt van dit avontuurlijk spelen. 'Kleine kinderen hebben niets aan een stapel stenen.' En meisjes van dertien vervelen zich kapot. ' Die zitten in een tochtig bushokje.' In een nieuwbouwwijk moeten vanaf het begin speelvoorzieningen zijn, vindt Jantje Beton. 'Er wonen veel kinderen. En als er een paar jaar lang geen speelruimte is, is dat in een kinderleven heel lang.'

Onlangs hebben schoolkinderen en ouders een gesprek gevoerd op het stadhuis, mede naar aanleiding van het onderzoek. PvdA-wethouder Arie-Willem Bijl belooft nu dat er over twee maanden speelveldjes zijn aangelegd. 'Vóór de zomer kunnen de kinderen buiten spelen', laat hij weten.

    • Arjen Schreuder