Shortlist voor prijs culturele diversiteit

Voor de nieuwe Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit zijn vijf plannen van musea voor moderne kunst genomineerd. De prijs is een initiatief van de Mondriaan Stichting om musea aan te sporen meer aandacht aan andere culturen te besteden. De vijf musea dingen mee naar de prijs van 500.000 euro.

Het plan van het Van Abbemuseum in Eindhoven, Be(com)ing Dutch, behelst onder andere een tentoonstelling in samenwerking met instellingen uit Londen, Antwerpen en Hamburg.

Museum de Paviljoens in Almere wil de Nederlandse kunstgeschiedenis onderzoeken in relatie tot sociale ontwikkelingen.

Het Boijmans van Beuningen in Rotterdam wil een positie innemen als makelaar tussen verschillende culturen. Internationale kunstenaars worden “artists in residence' en zullen vooral nadenken over nieuwe communicatievormen.

Het Domein in Sittard wil culturele uitwisselingen met het kunstinstituut Vitamine Creative Space in Guangzhou, China. Het uitwisselingsproject behelst onder meer exposities in elkaars gebouwen en uitwisselingen van kunstenaars.

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een drieluik bedacht, gebaseerd op het gedachtegoed van Edward Saïd, de auteur van Oriëntalisme. De drie tentoonstellingen zullen ieder een jaar te zien zijn en zich onder meer richten op het politieke aspect van de multiculturele samenleving.'

De vijf genomineerde musea krijgen zes weken de tijd om hun plannen verder uit te werken. De prijs wordt op 17 mei in Amsterdam uitgereikt.

Cultureel Supplement: pagina 23