“Ons bod op Arcelor is eigenlijk te hoog'

Ondanks weerstand tegen het bod van Mittal Steel op staalconcern Arcelor, zet Mittal zijn vijandige overnamepoging gewoon door.

Rotterdam, 10 maart. - 50 procent is genoeg, zei Lakshmi N. Mittal gisteren. “Als minimaal 50 procent van de aandeelhouders van Arcelor zijn stukken aanbiedt, zetten we de overname door“, aldus de bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder van Mittal Steel, 's werelds grootste staalproducent, die in een vijandige overnamestrijd is verwikkeld met de mondiale nummer twee, Arcelor.

Mittal is niet van plan om te wachten op de steun van Arcelor of van de regeringen van Frankrijk, Spanje en Luxemburg. Alledrie rekenen ze Arcelor tot hun nationale staalindustrie en ze verzetten zich alledrie vooralsnog tegen de overname. Natuurlijk blijft Mittal met ze in gesprek, maar de voorbereidingen voor de overname gaan intussen gewoon door.

Mittal is al in gesprek met de beursautoriteiten in de landen waar Arcelor beursnoteringen heeft om de aanmeldingstermijn open te stellen. “Dat gebeurt naar verwachting medio april“, aldus Mittal gisterenmiddag op een bijeenkomst op het hoofdkantoor van zijn concern in Rotterdam, waar hij de hele dag investeerders bijpraatte over zijn strategie.

Voor deze periode begint waarin aandeelhouders van Arcelor hun stukken kunnen aanmelden, maakt Mittal zijn honderd pagina's tellende “industriële plan' openbaar, waarin hij uitlegt wat zijn plannen met Arcelor zijn. Mittal verwacht na een overname van Arcelor zo'n 1 miljard dollar (839 miljoen euro) aan synergiewinsten te kunnen behalen. Hoe wilde hij gisteren nog niet zeggen.

Hij noemde wel drie voorbeelden van voormalige fabrieken van Arcelor die, sinds Arcelor ze verkocht aan andere staalbedrijven, beduidend beter zijn gaan presteren. Eén fabriek, een Franse, kwam in handen van Mittal. “Die stond op de nominatie om gesloten te worden, maar wij hebben haar weer winstgevend gemaakt.“

Mittal presenteert zijn “industriële plan' de komende week wel al aan regeringsleiders in Frankrijk, Spanje en Luxemburg. De Belgische premier Verhofstadt heeft het afgelopen dinsdag al gezien en reageerde daar volgens Mittal “constructief“ op.

In België viel de weerstand tegen een overname van Arcelor toch al mee, sinds Mittal liet vallen dat hij bereid is de plannen van Arcelor om de staalfabrieken van het vroegere Cockerill-Sambre in Luik te sluiten nog eens tegen het licht te houden. “Ik heb niet gezegd dat ik ze niet zal sluiten, maar ik wil wel kijken of er ook andere opties zijn“, herhaalde hij gisteren.

Arcelor-bestuursvoorzitter Guy Dollé zei maandagavond op een staalcongres in Chicago dat een aantal grote aandeelhouders, die bij elkaar ongeveer de helft van de Arcelor-stukken bezitten, tegen het overnamebod van Mittal zijn, omdat dat voor driekwart uit aandelen Mittal bestaat. Mittals zoon Aditya (30), financieel bestuurder bij Mittal, was niet onder de indruk van die uitspraak. “Wij hebben inmiddels met 60 procent van de aandeelhouders gesproken, en die zijn steeds enthousiaster over de voordelen van deze overname.“

Dat blijkt volgens hem ook uit de beurskoers van Arcelor. “Die is sinds ons bod 40 procent gestegen. Dat bewijst dat de financiële markten de overname steunen.“

Aditya Mittal is niet van plan om meer steun te verwerven door het bod te verhogen of het voor een groter deel in contanten te voldoen. “Wij hebben vandaag juist aan beleggers proberen duidelijk te maken dat ons bod eigenlijk meer waard is, omdat onze aandelen volgens ons ongeveer 30 à 35 procent te laag gewaardeerd zijn.“

De verhandelbaarheid van het aandeel Mittal is beperkt, doordat maar 12 procent van de stukken aan de beurs genoteerd is. De rest is in handen van de familie Mittal. Als de overname van Arcelor slaagt, wordt een groter deel van de Mittal-stukken verhandelbaar, maar houdt Mittal nog altijd een belang van meer dan 50 procent. De zeggenschap blijft zelfs voor 64 procent in handen van de familie, omdat die ook preferente aandelen bezit met meer zeggenschap.

Sommige analisten hebben al gesuggereerd dat de aandeelhouders van Arcelor wellicht enthousiaster zouden worden over een overname als het lot van 's werelds grootste staalconcern niet meer afhankelijk zou zijn van de grillen van één familie. Zij vinden dat Mittal zijn controlerend belang moet opgeven. Aditya Mittal: “Dat zijn we niet van plan.“

    • Jochen van Barschot