Nieuwe reeks executies door regering Irak

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren 13 mannen opgehangen die ter dood waren veroordeeld wegens 'misdaden tegen Irakezen' in Noord-Irak.

Volgens de Iraakse staatstelevisie hadden de 13 opstandelingen zich schuldig gemaakt aan moord, verkrachting, gijzeling en bomaanslagen. Het was de tweede reeks executies sinds de omverwerping van Saddam Husseins regime in 2003. Op 1 september werden drie mannen geëxecuteerd.

De Amerikaanse bezettingsautoriteiten schaften in 2003 de doodstraf af, maar die werd door de daaropvolgende Iraakse interimregering weer ingevoerd ter afschrikking. In oktober breidde de Nationale Assemblee het bereik van de doodstraf uit tot 'degenen die [terreuracties] uitlokken, plannen, financieren en al degenen die terroristen in staat stellen deze misdrijven te begaan'.

Het Amerikaanse leger maakte gisteren bekend een begin te maken met de verplaatsing van duizenden gevangenen uit de Abu Ghraibgevangenis naar een nieuw detentiecentrum bij de luchthaven van Bagdad. Abu Ghraib is dubbel berucht: om zijn folterkamers onder het bewind van Saddam Hussein en als de plaats waar Amerikaanse militairen gevangenen misbruikten. Het gebouwencomplex aan de westelijke rand van Bagdad wordt aan de Iraakse autoriteiten overgedragen zodra alle gevangenen, op dit moment 4.537, zijn overgeplaatst. In totaal worden 14.589 Irakezen door de Amerikanen vastgehouden.

De eerste zitting van het nieuwe Iraakse parlement, die zondag zou plaatshebben, is een week uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van de shi'itische partijalliantie die met 128 van de 275 parlementszetels als verreweg de grootste uit de bus is gekomen bij de verkiezingen van 15 december. De Alliantie onderstreepte tegelijk vast te houden aan haar kandidaat-premier, Ibrahim Jaafari, die onder vuur ligt van Koerden, sunnieten en seculiere shi'ieten. Als zij hun verzet niet opgeven, zal de Alliantie hun eigen hoop op kabinetsposten de bodem inslaan, aldus een woordvoerder.