Lente is nog ver weg

De afgelopen dagen lag ons land op de grens tussen zachte lucht in het zuiden van Europa en koude lucht in het noorden. In eigen land waren al grote verschillen zichtbaar in temperatuur met in Groningen een kille 2 à 3 graden en een 10 graden in Limburg.

Vanaf vandaag krijgt het hele land te maken met koud weer. Terwijl het rond deze tijd van het jaar in de nacht normaal een graad of 2 à 3 is, gaat het de komende dagen regionaal behoorlijk vriezen. Ook overdag blijft het kwik ver onder de gebruikelijke 9 graden steken. De koude lucht trekt vanavond en vannacht ons land binnen. Het is bewolkt en van het noorden uit gaat de lichte regen over in natte sneeuw of sneeuw. Veel gaat er niet vallen.

De wind draait naar het noordoosten en het wordt daarbij min 2 in het noordoosten tot 3 in Zeeland. Morgen overheerst nog altijd de bewolking en valt met name in het oosten wat lichte sneeuw. De schrale noordoostenwind zorgt ervoor dat het kwik in het noorden met moeite boven het vriespunt uitkomt. In de zuidelijke helft van Nederland wordt het nog wel 4 graden.

In de nacht na zondag neemt de wind af en klaart het flink op. Het wordt een zeer koude nacht met in het (noord-)oosten lokaal 10 graden vorst. Overdag komt het kwik, dankzij de doorbrekende - en sterker wordende - zon iets boven nul. Ook begin volgende week breekt de zon uitbundig door. Toch blijft het erg koud met in de nachten temperaturen ruim onder het vriespunt. Overdag wordt het een graad of 4 en de lente is voorlopig nog erg ver weg.