Kip uit de Römertopf

Voor 4 personen:

1 kip, zout, peper;

1 sjalotje, 1 teen knoflook;

200 g champignons

1 eetlepel fijngesneden verse dragon of peterselie;

facultatief:

75 g magere spekblokjes;

1 glas droge witte wijn;

0,5 kippenbouillontablet

1 laurierblad

1 deciliter slagroom

1-1,5 eetlepel maïzena

Hebt u hem nog, de Römertopf? De aardewerk schaal met gedecoreerd deksel, zo populair in de jaren zeventig? Hij is nog steeds te koop in kookgereiwinkels. De Römertopf is terug van weggeweest, als wapen in de strijd tegen de vetzucht die dreigt bij overmatige consumptie van junkfood. Topkoks experimenteren met nieuwe methoden voor het garen van voedsel onder behoud of versterking van smaak. Beleefd aanbevolen: de Römertopf. Wat u in de schaal stopt gaart in eigen sappen en dampen. Boter en olie kunnen achterwege blijven.

Hoe ging het ook al weer? Dompel schaal en deksel een kwartier in koud water. Schep dan de ingrediënten in de schaal, doe het deksel erop en zet de Römertopf in de koude oven. Een elektrische oven stelt u meteen in de gewenste temperatuur, in dit geval 225º C. Bij een gasoven werkt u trapsgewijs: begin bij 50 graden en draai elke 5 minuten de knop naar de volgende stand, tot de temperatuur bereikt is. Zet na afloop de warme Römertopf op een onderzetter, dus niet op een koud vlak.

Het recept zelf: wrijf de kip in met zout en peper. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook en snijd de champignons in kwarten. Verdeel deze stukjes over de bodem van de schaal, samen met de wijn, de dragon of peterselie, het laurierblad en de eventuele spekblokjes. Verkruimel daarover het bouillontablet en giet er 1 deciliter water bij. (Alternatief voor bouillontablet en water: 1 deciliter kippenfond.) Leg de kip in de schaal en plaats het deksel op de Römertopf. Zet de schaal op een rooster in de oven en stel de temperatuur (225º C) in als net beschreven. De kip is na 5 kwartier gaar. Haal 10 minuten voor het eind het deksel van de schaal. Leg de kip afgedekt op een dienschaal. Schenk het vocht uit de Römertopf in een pannetje en breng het aan de kook en haal het laurierblad weg. Roer de maïzena glad met de room en bind daarmee het vocht uit de schaal. Op smaak brengen met zout, peper en desgewenst groene kruiden.

Morgen: Franse koolrolletjes.

    • Annelène van Eijndhoven