Kano kan zwemmen

Een mens is een motor. Hij loopt op een koekje en is de enige motor die dik wordt als hij het niet doet. Moderne motoren van vijf, zes, zeven jaar zitten op de achterbank, wel met een koekje, maar niks te doen.

Eenpersoons Hobie kajak, model Mirage Sport

Alweer een verontrustend rapport. Nog meer kinderen dikker dan goed voor ze is. Maar de weg naar school wordt er niet veiliger op. Geen politieke partij maakt zich sterk, speerpunt van beleid, voor volkomen veilige fietsroutes voor kinderen tussen huis en school. Dat klaagt maar over koekjes in plaats van blij te zijn met de schone paardenkracht die je eruit kunt halen.

Vorige week Hiswa in de Rai in Amsterdam. Prachtige boten, vooral geschikt om dik op te worden. Op het water heeft de mens als motor bijna afgedaan. Op sloot en vaart en in grachten stinken de leukste bootjes. Maar waar zijn toch al die kinderen? Het is hun water toch ook, maar je ziet zelden een kind voorbij roeien met een reddingsvestje om.

Komt een meisje uit de stad, ziet ze mijn roeiboot, springt ze erin, weer of geen weer, roeit ze de dag stuk. En sneller zou ze willen. Op eigen kracht. Verrassing, dat kan.

Op de Hiswa trok een klein bootje de aandacht. De fabrikant noemt het een kajak. Het is evengoed een waterfiets maar niet zo'n slome. Aangedreven door twee of vier ledematen van een mens. En er kan een zeiltje op.

Hobie is een Amerikaanse fabrikant van zonnebrillen en bootjes; bekend om z'n catamarans. Hobie maakt ook zwemmende kano's.

Richard Barth uit Stellendam ontdekte ze in de VS en haalt ze voor het eerst naar Europa (e-mail: info@hobie-kayak.com).

Er is veel goeds te zeggen over de onzinkbare zelflozende Hobiekano's van polypropyleen, maar het meest opwindend zijn de zwemvinnen. Twee vinnen onder een eenpersoons kano, vier vinnen onder een tandem. Ze zien eruit als de bladen van een propeller en gaan heen en weer. Ze maken ongeveer de beweging van de vleugeltjes van een pinguïn als die zwemt.

Met de voeten op twee pedalen drijft motormens de vinnen aan. Kruissnelheid van de kano is met gemak tien kilometer per uur, maar je haalt er wel vijftien mee. Er zit een snelheidsmetertje op. Een doorzichtig buisje waarin water omhoog komt. Aan de hoogte van de waterkolom is de snelheid af te lezen.

Er zijn elf modellen. De tandem kan zo snel dat een agent te water om je vaarbewijs zou kunnen vragen.

In Amerika wordt de kano ook gebruikt door hengelaars die hun handen vrij willen hebben voor hun vistuig en toch achter de vissen aan kunnen varen.

De vinnen kunnen in het water in verschillende standen heen en weer bewegen. Van verticaal tot bijna horizontaal. De kano kan zo in extreem ondiep water zwemmen. Je sleept hem in je eentje het strand op.

Voor kinderen is er een model - de Mirage Sport - dat weliswaar voor een volwassene (tot 1,95 meter lang en 111 kilo zwaar) gemaakt is maar waarvan de zitting zo geplaatst kan worden dat zelfs een kind van vier bij de pedalen kan. Deze kost ongeveer 1.500 euro en is de laagst geprijsde.

De kano, die slimme bergplaatsen heeft voor voedsel en droge sokken, is geschikt voor een wereldreis. Maar kon je er alleen al mee naar school varen.

    • Wouter Klootwijk