Kalou beklaagt zich per brief

Feyenoorder Salomon Kalou (20) heeft in een brief aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) zijn onvrede geuit over de gang van zaken rond zijn naturalisatieverzoek. In plaats van beoordeeld te worden op zijn sportieve prestaties, is de Ivoriaanse voetballer naar eigen zeggen ongewild in een juridisch gevecht beland. Kalou: “Nu wij in deze zaak zo tegenover elkaar staan, kan ik alleen maar zeggen dat ik dit nooit zo bedoeld heb.“

Kalou had verwacht als topsporter via een bestaande, versnelde procedure Nederlander te kunnen worden, waardoor hij bij het komende WK voor Oranje zou kunnen uitkomen. Die hoop heeft hij nog niet opgegeven, ondanks drie afwijzingen door Verdonk. “Ik betreur deze gang van zaken, maar ik kan het helaas niet veranderen. Ik ben nu eenmaal een weg ingeslagen die niet omkeerbaar is.“

Volgens Kalou heeft “het gedoe“ zijn prestaties op het veld negatief beïnvloed. “Ook mijn spel heeft eronder geleden. Met name over dit laatste voel ik mij schuldig, ten opzichte van Feyenoord, de supporters en mijn teamgenoten. Maar ik heb mijzelf toegesproken en mijn hoofd leeggemaakt. Ik ga de dingen doen waar ik goed in ben, dribbelen, passeren, passen en scoren. De dingen waar het allemaal mee begonnen is, maar waar het inmiddels niet meer over gaat.“

Kalou liet gisteren een hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) schieten, omdat na twee rechtszaken de argumenten bekend zijn. Zijn advocaat Jelle Kroes stelt in een brief aan Verdonk dat het naturalisatieverzoek, waar gisteren in de Tweede Kamer een interpellatiedebat over werd gevoerd, een prestigestrijd is geworden. “U bent een juridische strijd aangegaan met Kalou. U hebt deze strijd bij de rechter tot in de hoogste instantie verloren. U wenst niettemin voort te gaan met uw strijd. U toont een sterke wil om het verzoek van Kalou te blijven afwijzen. Daarmee bent u inmiddels, zo is onze indruk, een strijd aangegaan die meer met beeldvorming en prestige te maken heeft dan met het toepassen van wettelijke regels.“

Minister Verdonk heeft inmiddels laten weten dat zij volgende week opnieuw negatief zal beslissen over de zaak-Kalou. De Feyenoorder kan na 9 mei een nieuwe poging wagen om de naturalisatietoets te halen, wat door Verdonk wordt geëist. Door die eis is het volgens Kroes zeker geworden dat Kalou het WK zal missen.