Journalist verdacht in 'lekzaak'

Misdaadverslaggever John van den Heuvel van dagblad De Telegraaf is verdachte in het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke politieinformatie. Van den Heuvel wordt verdacht van het helen van gestolen informatie. Hij is daarover onlangs verhoord. Dat heeft Van den Heuvel bevestigd.

De Telegraaf-journalist ontkent dat hij ooit heeft betaald voor informatie. Het gaat volgens hem om een artikel dat hij in 2002 schreef over dodenlijsten in het criminele circuit. Hij baseerde zich voor dit stuk op een proces verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

'Ik heb toen contact gezocht met justitie en politie en ze om commentaar gevraagd. Toen is nooit gezegd dat het stuk gestolen was. Ze hebben toen ook nooit gevraagd waar ik de informatie vandaan had', aldus Van den Heuvel.

In het onderzoek naar het helen van politie-informatie werd begin januari een rechercheur van de Nationale Recherche gearresteerd, die tegen betaling informatie zou leveren aan een oud-agent. Deze oud-agent staat bekend als informatiemakelaar die tegen betaling politiestukken kon leveren. Hij is eveneens aangehouden. Daarnaast is misdaadverslaggever Bas van Hout verdachte in deze zaak.