Hoe vullen we een reeds volle Kliko?

Een van de nadelen van afval is dat het ruimte inneemt. Aandrukken of aanstampen is een optie, maar heeft zo zijn risico's. Biedt de Klikopress soelaas?

Iedereen met een landgoed kent het probleem: de Kliko is vol. Het gras is gemaaid, de heesters gesnoeid, brandnetels uitgetrokken - een beetje tuin levert aanzienlijk meer afval op dan de groencontainer slikt. Wat te doen? Je kan je 140-litercontainer inruilen voor een van 240. Of je huurt een extra container, tegen meerprijs. Of je maakt een composthoop, fijn voor insecten en goed voor je tuin.

Je kan je natuurlijk ook vergrijpen aan hulpmiddelen. Voor die categorie is er de Klikopress (39,95 euro). Of de Kombipress. Of de Trashbasher. Of de Compactor - er zijn meer fabrikanten die mikken op klikoperskopers.

Volgens de leverancier van de Klikopress, Delim-Qarden te Zwolle, kan je met zijn Klikopress huisvuil en groenafval tot eenderde in volume terugbrengen. Ergo: als het werkt, kan je drie Kliko's rommel in één Kliko ruimte kwijt. Het ei van Columbus, met de briljantie van de paperclip. De Klikopress is weinig meer dan een metalen buis die begint met handgrepen en eindigt met twee haken, of omgekeerd. In het midden van de buis scharniert een staaf, waaraan de persplaat is bevestigd. Comprimering van het vuil is eenvoudig, belooft de leverancier. Plaats de haken om het handvat van de Kliko, zet de persplaat op het doel en trek de handvatten naar beneden. Voilà.

Het is echter winter, dus een proef met tuinafval zit er even niet in. Het verzamelen van gewoon huisafval en de afvoer van een kartonnen stucloper bieden evenwel soelaas. De opgerolde en dubbelgevouwen rol karton steekt schuin uit de container en het deksel sluit niet meer. Ha! Te veel afval! Precies zo'n situatie waarin je eens even flink wilt persen.

Helaas glijdt de gladde plaat soepeltjes langs de loper af, ook na herhaald proberen. De oplossing is het huishoudtrapje, dat de geprangde afvalverwijderaar in staat stelt zijn Kliko te bestijgen, zijn hak bovenop de rand van de stucloper te plaatsen, het karton zodanig te buigen dat het geheel binnen de container zit en vervolgens al springend een bevredigende compressie te bewerkstelligen. Niet onlogisch - de 40 kilo druk die de Klikopress bij normale perskracht uitoefent, legt het vanzelfsprekend af tegen de ruime 90 kilo die de auteur inbrengt.

Gelukkig heeft de Klikopress meer voordelen. Zoals, “Eenvoudig in opgevouwen toestand opbergen“.

www.klikopress.nl

    • Hans Wammes