Het Beste Design

“Het ontwerp voor de Nederlandse politie vind ik het beste, omdat het de mooiste politie in de wereld is“, schrijft Zsuzsanna Ilijin uit Den Haag. Meerdere inzenders van de verkiezing voor het Beste Nederlandse Design waren gecharmeerd van de blauw-oranje strepenstijl, vooral lezers van buitenlandse afkomst.

De verkiezing van het Beste Nederlandse Design (BND) - die deze krant met de Premsela Stichting organiseert - is nog maar een week oud en we mochten nu al honderden inzendingen ontvangen. Een duidelijke top-25 tekent zich nog niet af. Dat veel mensen de bankbiljetten van Oxenaar en Drupsteen mooi vinden, zal geen verrassing zijn (“Mooier geld bestond er niet, wat een genot om uit te geven“.) En ook de rood-geel-blauwe Rietveldstoel blijft een favoriet. Maar verder is de oogst divers.

Een greep uit de lezerssuggesties: de aap-noot-mies-leesplank is een sterke evergreen, naast mooie nieuwelingen als de de 1-2 verfemmer van Flexa uit 2005, waarbij de deksel tevens de verfbak is en de Cable Turtles, kleurige rondjes om snoeren in op te bergen.

De meeste inzenders wijzen op de combinatie van schoonheid, doeltreffendheid en succes in de uitverkoren ontwerpen. Gerrit Leppers uit het Belgische Ekeren denkt daar echter anders over: “Welke echte man voelt zijn hart niet sneller kloppen bij het zien van een dieseltrein die zich in beweging zet? De mooiste dieseltrein die ooit op het Nederlandse spoorwegnet heeft gereden is de Trans Europ Express Edelweiss. Stoere, mannelijke lijnen gingen gepaard aan discrete, maar grote luxe. Alleen de motoren lieten het spijtig genoeg nogal eens afweten. “

Iedere lezer kan nog tot zondag 12 maart een ontwerp inzenden voor de BND, via onze website. Op 17 maart publiceert het Cultureel Supplement de long list van 25. Vervolgens begint de strijd om de enige mooiste - iedere week laten we vijf ambassadeurs aan het woord die voor hun favorieten pleiten.

Dan volgt in april de laatste stemronde, en op 5 mei de bekendmaking van het Beste Nederlandse Design.

www.nrc.nl/bnd