Het beeld

Voormalig schaatsster Ria Visser (44) was als commentator bij de Winterspelen van Turijn de enige die het ego van collega Mart Smeets (59) nog enig weerwerk wist te bieden. Hun cross-talks in beeld genereerden zo veel vonken dat er wel eens gespeculeerd werd over de aard van hun relatie.

In het aardige nieuwe programma Pauls punt (VARA) zat Paul de Leeuw met Ria op de bank, en dus vroeg de meest schaamteloze televisie-ondervrager het maar gewoon: “Heb je seks gehad met Mart Smeets?“ Van de drie denkbare antwoorden (“sodemieter op“, “nee, jij?“ en “ja“) gaf ze het minst verwachte. Paul de Leeuw dacht dat hij het verkeerd had gehoord en vroeg het nog wel twee keer opnieuw, en steeds bevestigde Ria Visser het met de nuchtere vanzelfsprekendheid die onze seculiere samenleving kenmerkt. Ze wilde alleen niet zeggen hoe het geweest was, wel dat het heel lang geleden gebeurde.

De kijkers van Pauls punt misten de tegelijkertijd door Talpa uitgezonden andere late night talkshow, waar ook al records werden gebroken in gêne en schaamteloosheid. En dan heb ik Jensen! (RTL5) nog gemist.

Aan tafel bij Barend & Van Dorp (Talpa) zaten behalve Jan Mulder gisteren schrijver Gerrit Komrij, VVD-politicus Hans van Baalen en het komisch duo Gordon en Gerrit Joling, samen zeer succesvol met een reality show die ronkt van de platte nichtenhumor. Voormalig televisiecriticus en uitvinder van het woord “treurbuis' Komrij begon met een gedetailleerde presentatie van zijn nieuwe boek Kakafonie, een encyclopedische verhandeling over alle aspecten van de scatologie, ofwel in zijn eigen woorden: “Vroeger of later moet iedereen in het reine komen met zijn eigen stront.“ Van Baalen probeerde neutraal te kijken, Gor en Geer voelden zich gesterkt in een kern van hun belangstelling.

Tijdens het betoog van Van Baalen vielen de zangers het beleid van minister Verdonk bij en deed Komrij er het zwijgen toe. Daarin volhardde hij, toen het de beurt was aan de beide volksidolen. “Heeft u helemaal geen idee wie we zijn?“ vroeg op zeker moment de zich miskend voelende Joling aan Komrij. Die pauzeerde even en lanceerde zijn bommetje: “Eh, ja, een beetje van de verkeerde kant, denk ik.“ Na een homerische lachbui van iedereen repliceerde Gordon: “Nou, meneer Komrij, ga maar weer door met keutels tellen.“ De dubbele bodem ontging de beide zangers geheel, en de ooit voor de homo-emancipatie tamelijk cruciale dandy-dichter verklaarde zich nader: “Vroeger zaten die mensen een beetje in de hoek en niet zo op de eerste rij, en ik weet niet of ik dat moet toejuichen of betreuren.“ Nu werd Gordon echt link: “Waarom noemt u ons “die mensen'? Vindt u ons een ander soort mensen omdat we homoseksueel zijn? We poepen namelijk ook!“

Komrij: “Heel wonderlijk dat de homobeweging in Nederland heeft bereikt dat homo's zo populair worden.“ Frits Barend gniffelde dat hij de twee jongens na de uitzending iets zou onthullen dat ze nu nog niet in de gaten hadden.

Behalve tot een essay over schaamte en homoseksualiteit op televisie, en de verschillen tussen Gordon, Paul en Gerrit, zou het incident ook aanleiding kunnen geven tot een beschouwing over het uit elkaar groeien van subculturen. En wat dat betekent voor Verdonk en haar Iraanse homo's.

    • Hans Beerekamp