“Hee Sjors, met Ron'

In “De korte golf' beschrijft Guus Middag radiomomenten die hem raken. Vandaag over Stand.NL.

Er gebeurt van alles in de wereld, maar wat moet je ermee? Stand.NL weet het gelukkig wel. Het radioprogramma maakt van alles een stelling, met twee denkbeeldige vakjes ernaast: “eens' en “oneens'. Wie een vakje aankruist, heeft ook meteen al een standpunt. Daar gaat het om. “Muziekzenders moeten stoppen met sexy videoclips.' U bent het ermee eens, of oneens. “Minister Verdonk is te streng.' Ja of nee. “Werkgevers moeten mensen makkelijker kunnen ontslaan.' Wel of niet. Elke dag is er wel iets om voor of tegen te zijn.

's Morgens kun je er al op stemmen, op de website. Bellen kan ook, en sms'en natuurlijk. 's Middags neemt de radio het over. Aan het woord komt dan Sjors Fröhlich, de nationale standpuntenkampioen. Sinds 2 april 2001 voert hij elke werkdag tussen half twee en twee in een strakke regie het gesprek over de stelling van de dag, op Radio 1. Inmiddels is hij aan zijn twaalfhonderdenvijftigste standpunt toe, maar het is hem niet aan te horen. Onvermoeibaar trekt hij elke dag weer een stelling door zijn standpuntenfabriek, of het nu om een antiterreurcampagne gaat, de invoering van een avondklok of de kwestie van het scheefhuren.

Er is altijd een deskundige in de studio, die ook in het strakke keurslijf van het standpunt wordt gedwongen. Hij krijgt meteen drie dilemma's voorgelegd, te beantwoorden met ja of nee. Daarna praat Sjors nog even scherp en kritisch op hem in. Het is de warming-up voor het hoogtepunt van het programma: de dagelijkse stoet van ongeduldige bellers die live in de uitzending mogen zeggen of ze het eens of oneens met de stelling zijn. “Goedemiddag! Je spreekt met Kees! Dat hele plan is waanzin!' De volgende: “Ik word er vreselijk boos van! Ze moesten die boel daar in Den Haag eens ophokplicht geven!' Ze worden door Sjors allemaal supersnel afgewerkt, van de tierende automobilist die iets onverstaanbaars in zijn krakende mobieltje roept tot de bedeesde, al wat oudere mevrouw die het nog niet helemaal begrepen heeft: “Waarom brengen de mensen zo'n verdacht pakketje niet gewoon naar Gevonden Voorwerpen, meneer?'

Het wachten is elke dag weer op de types. Het type van de gezellige beller: “Hee, Sjors, met Ron, moet je luisteren. Twee dingen.' De over de toog hangende Amsterdammer die het allemaal wel gezien heeft: “Ik denk dat wijke swaar gaan verloedere door die maatregele.' De namens de goedwillende meerderheid sprekende beller: “En de middengroepen zijn weer de klos!' En natuurlijk de beleefde, doch besliste oma die wel weet hoe het allemaal komt: “De oorzaak ligt in het feit dat bijna alle moeders werken.' Dorpspompradio.

Sjors houdt ze allemaal kort en brengt iedere reactie terug tot deze kernvraag: bent u voor of tegen onze stelling? Het is om moe van te worden, al die meningen en toelichtingen elke dag weer, maar Sjors hipt er kwiek tussendoor en keert verfrist terug bij zijn studiogast. Die mag een reactie op de reacties geven, liefst kort. Dan nog even vlug de percentages doornemen (“aan het begin van de uitzending was 62 procent van de bellers voor de stelling, nu is dat nog maar 60 procent') en haastig afkondigen, tegen de aanzwellende eindtune in. Ook vandaag zijn zo weer duizenden mensen razendsnel aan een standpunt geholpen.

    • Guus Middag