Havenbedrijf uit Dubai komt Congres VS tegemoet

Het bedrijf Dubai Ports World heeft gisteren een belangrijke concessie gedaan om de angel te halen uit het havenconflict met politici in de VS. De onderneming uit Dubai zou de overslagcapaciteit in zes Amerikaanse havens overnemen van het Britse P&O. Na protesten van politici en vakbonden maakte DP World gisteren bekend de havenactiviteiten volledig over te dragen aan een 'Amerikaanse entiteit'.

Het is niet precies bekend wat het bedrijf met deze verklaring bedoelt. Het kan betekenen dat DP World een Amerikaanse divisie opzet of dat het bedrijf de overslagcapaciteit aan een Amerikaanse onderneming verkoopt.

Congresleden lieten gisteren doorschemeren dat hiermee een einde komt aan hun protest tegen de overname. Zij vreesden, net als de vakbonden en een overgrote meerderheid van de Amerikanen, dat de nationale veiligheid in het geding zou komen door de overname door een Arabisch bedrijf.

DP World stelt dat de beslissing is genomen door sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de leider van Dubai wegens 'de sterke relatie tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de VS'.

Een hoge overheidsfunctionaris uit Dubai zei vandaag in The New York Times: 'We hebben geprobeerd onze vrienden te helpen.' Eerder op de dag werd de overname door DP World van de zes terminals van het Britse Peninsular & Oriental Steam Navigation (P&O) officieel. Het werd daarmee verantwoordelijk voor de overslag in de havens van onder meer New York, Miami en New Orleans.

In de VS zijn echter niet de ondernemingen in de havens, maar de kustwacht en de douane verantwoordelijk voor de veiligheid. Het bedrijf uit Dubai zou slechts verantwoordelijk worden voor de overslag: het verplaatsen van containers vanaf een schip naar de wal. In enkele andere havens in de VS is de overslag al in handen van buitenlandse bedrijven.

President Bush keurde de overname mede daarom eerder goed. Woensdagavond stemde een overgrote meerderheid in de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden echter vóór onmiddellijke blokkade van de overname door DP World. Bush dreigde daarover een veto uit te spreken. Een delegatie vooraanstaande Republikeinen deelde Bush gisteren mee daarvoor niet te buigen.

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: achtergrond