Gedwarsboomde directeur mag blijven

De directeur beleggingen in Nederland van zakenbank MeesPierson, Anne Gram, heeft voor de derde keer op rij een rechtszaak tegen haar werkgever gewonnen. Haar kritische houding is volgens de rechter “passend“.

En weer wint Anne Gram een rechtszaak tegen haar werkgever. De directeur beleggingen Nederland van MeesPierson mag haar contract bij de zakenbank uitdienen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam gisteren bepaald in een door MeesPierson aangespannen zaak. Het is de derde rechtszaak binnen twee maanden die Gram (40) wint van de bank.

Inzet van de meest recente zaak is het ontslag dat MeesPierson Gram wilde aanzeggen. De bank zegt er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat Gram een nieuwe beleidsstrategie wil uitdragen. Daarom moet haar contract worden ontbonden, stelde de bank eind vorig jaar.

Gram vermoedt andere motieven voor haar ontslag. MeesPierson zou haar de wacht willen aanzeggen sinds zij in juni vorig jaar haar beklag heeft gedaan bij de functionaris van MeesPierson die is belast met het interne toezicht op naleving van regels voor financiële instellingen. Op 30 juni schreef Gram aan de functionaris dat er “zware druk“ op haar wordt uitgeoefend om “aan questionable praktijken mee te werken“. Gram werd naar eigen zeggen onder druk gezet om op agressieve wijze vastgoedproducten aan de man te brengen, het zogeheten product pushing. Dit is niet toegestaan door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die naar aanleiding van de klacht een onderzoek startte. Omdat Gram kritiek leverde, zou MeesPierson haar eruit hebben willen werken.

In zijn vonnis zegt de rechter dat interne kritiek niet kan worden uitgelegd als gebrek aan bereidheid om mee te werken aan de nieuwe strategie van de bank. Dat Gram kritisch is geweest, is volgens de rechter niet meer dan “passend“ bij een leidinggevende functie als die van Gram, die 16 miljard euro aan beleggingen beheert.

Kees Jan Hagen, de advocaat van Gram, spreekt met “grote tevredenheid“ over het vonnis. Zijn cliënte kan nu aan de slag blijven bij MeesPierson, een dochter van Fortis Bank. Gram (40) zelf wil niet reageren. Fortis laat bij monde van een woordvoerder slechts weten dat de bank zich aan de uitspraak “conformeert“. De AFM wil niets zeggen over haar eigen onderzoek.

Begin januari won Gram ook al een kort geding tegen haar werkgever. Toen bepaalde de rechter dat zij met ingang van 25 januari weer haar volledige functie mocht gaan uitoefenen bij MeesPierson. Op die datum liep het zwangerschapsverlof van Gram af, die na het indienen van haar klacht in juni vorig jaar met verlof was gegaan.

Haar werkgever trachtte in haar ogen echter haar functie uit te hollen. Had de bank immers niet al besloten dat zij van Gram af wilde? Na 25 januari zou Gram voor ieder wissewasje toestemming moeten vragen aan haar baas - in Madrid.

De rechter gaf Gram gelijk: de bank moest haar in haar functie herstellen, op last van een dwangsom van 5.000 euro per dag.

Kort daarop stonden Gram en MeesPierson alweer tegenover elkaar: de bank zou het vonnis negeren. Gram zou nog steeds worden gedwarsboomd. En wederom kreeg zij van de rechter gelijk: de dwangsom werd vertienvoudigd, naar 50.000 euro per dag. Op de vraag, of en zo ja, hoeveel geld zijn cliënte heeft ontvangen, zegt advocaat Hagen: “Daar doe ik geen uitspraken over.“

    • Mark Schenkel