Esmeralda

Hagel sloeg tegen de ruiten van de klas. Iedereen was aan het rekenen, behalve Esmeralda. Ze keek naar buiten. Zouden ze straks wel naar de geheime hut kunnen gaan?

Ze pakte een rode stift uit haar etui en stak twee vingers op. Meester Mo zag het. Hij knikte. “Gauw dan maar.“

Esmeralda stond op. Stiekem liet ze de rode stift in haar zak glijden.

Waarom stonk het toch altijd zo, op de school-wc? Ze deed snel een plas en trok door. Ze hees haar maillot op, deed haar rokje omlaag en klapte het deksel op de pot. Zo. Ze ging op haar hurken bovenop het deksel zitten. Met een hand hield ze haar neus dicht. Met de ander tekende ze een hart op de deur, groot en rood, met een K erin. Dat was voor Kevin, haar vriendje. Ze tekende nog een hartje, voor Raffaëla van Idols, die de finale zaterdag moest winnen. Nu kwam het allerbelangrijkste. Deed haar stift het nog wel? Ze likte aan de punt. Ze ging het wachtwoord opschrijven. Het geheime wachtwoord van de geheime club.

ERRIMNUIT.

Zo, dat stond er, in grote letters. Snel liep ze terug naar de klas. Kevin keek op van zijn schrift en trok één wenkbrauw op, toen ze binnenkwam. Esmeralda werd warm van binnen. Ze tuitte haar lippen en knipoogde. Kevin grijnsde. Ruby en Henk, de andere clubleden, zagen het ook. Ze lachten naar elkaar.

Ze hadden de geheime club nu een week. Hun hut was bovenin een boom, op een brede tak waar ze naast elkaar konden zitten. Zij waren met zijn vieren de enige leden, tot nu toe. De afspraak was dat wie het wachtwoord oploste, er ook bij mocht. De hele klas probeerde erachter te komen wat het wachtwoord was.

“Is het wel een echt woord?“, vroeg Daniëlle tijdens overblijf. “Betekent het echt iets?“

“Ja hoor“, zei Esmeralda. “Het is iets wat we allemaal lusten, vooral bij vissticks en patat.“

Ruby gaf haar een zet. “Hallo hé, ga meteen alles zitten verraden!“

Esmeralda had de code van het geheimschrift zelf verzonnen. Ze hield van goochelen met het alfabet, van schuiven met letters. Meester Mo werd gek van het gepuzzel en gekras in de kantlijn van haar schriften. Maar Kevin, die lezen heel ingewikkeld vond, vond het heel knap van haar. “Errimnuit“, fluisterde ze, “Errimnuit.“

Wordt vervolgd. Volgende week in Groep Zes: Daniëlle.

    • Judith Eiselin