Dead 60's

The Dead 60's heten The Dead 60's omdat ze uit Liverpool komen. Liverpool staat namelijk vooral bekend om een ander muzikaal viertal, dat in de jaren zestig furore maakte. Om aan te geven dat dat verleden voor zanger Matt McManamon en muzikanten Ben Gordon, Bryan Johnson en Charlie Turner geen rol speelt, nemen ze in de groepsnaam afstand.

Ook muzikaal klopt dit. The Dead 60's laten zich niet inspireren door de jaren zestig - maar wel door de jaren '78-'82, de hoogtijdagen van The Specials. Als er een band is die op het titelloze debuut van The Dead 60's doorklinkt, dan is het die groep van Terry Hall en Lynval Golding. Ook The Clash is een muzikale invloed. Net als bij het nu populaire Hard-Fi wordt de erfenis van Joe Strummer en Mick Jones verwerkt tot rebelse reggae, hier onder de naam Control This.

Meesterlijk wordt de stem “gedubt' tot een echoënde kreet, terwijl de ritmesectie gemoedelijk doorsukkelt.

In andere nummers is het tempo Specials-achtig feestelijk; het orgeltje kreunt en steunt als een dronken vrouw. Zou dit een ska-revival betekenen?

Ghostfaced Killer is een van de hoogtepunten van de cd, waarin de badkamer-echo op de stem doet denken aan het geluid uit, inderdaad, de jaren zestig.

The Dead 60's. Idem (RED INK 82876802862)

    • Hester Carvalho