Cuba schakelt honkbalteam uit in “Classic'

Het Nederlands honkbalteam is er niet in geslaagd de tweede ronde van de World Baseball Classic, het officieuze wereldkampioenschap, te bereiken. In het Hiram Bithorn-stadion in San Juan verloor het team vannacht van bondscoach Robert Eenhoorn ruim van Cuba: 2-11.

Honkballers van de nationale ploeg van Cuba tijdens de warming-up voor de wedstrijd tegen Nederland, gisteren in Puerto Rico. Cuba won met 11-2. Foto AFP Team Cuba warms up before their game against The Netherlands at the World Baseball Classic at Hiram Bithorn Stadium on 09 March, 2006, in San Juan, Puerto Rico. Al Bello/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TELEVISION USE ONLY= AFP

Na de tweede nederlaag op rij is het voor Nederland onmogelijk bij de eerste twee teams te eindigen in poule C. De wedstrijd tegen Panama is vanavond daarmee verworden tot een formaliteit. Cuba en Puerto Rico, het gastland dat woensdag met 8-3 van Nederland won, zijn zeker van een plaats in de tweede groepsronde van het evenement.

“Een toernooi van dit kaliber is te hoog gegrepen voor een Nederlands team dat niet helemaal in wedstrijdvorm is“, reageerde Eenhoorn na afloop. De Rotterdammer zocht in het gebrek aan wedstrijdritme ook de verklaring voor de tegenvallende prestaties van zijn spelers die op het wereldkampioenschap in september de Cubanen nog goed partij boden. In Rotterdam verloor Nederland toen met 3-1. “In september hadden de jongens er al een stuk of zestig wedstrijden opzitten, nu moet in Nederland de competitie nog beginnen. Die Cubanen hebben alweer zestig wedstrijden achter de rug, dat maakt het verschil.“

Diegomar Markwell nam als eerste plaats op de werpersheuvel. Direct achter hem, in het midveld, wist de linkshandige speler van Neptunus zich verzekerd van de steun van zijn beroemde neef Andruw Jones. Veel geluk bracht de aanwezigheid van de homerun-koning van Atlanta Braves de 25-jarige werper niet. Al in de eerste inning kreeg hij drie hits om de oren (2-0).

De Nederlandse eerste slagman Eugene Kingsale bereikte nog wel het eerste honk, maar een verre klap in het rechtsveld van derde honkman Ivanon Coffie werd vervolgens net gevangen. Het was uitgerekend een klap van Andruw Jones die een dubbelspel aan Cubaanse zijde opleverde en de Nederlandse hoop op een stunt deed vervliegen.

Toen de achterstand in de vierde inning van het duel was opgelopen tot 4-0, werd Markwell vervangen door Calvin Maduro. Maar ook hij kon het tij niet keren. Nadat een korte opleving Nederland had behoed voor totaal gezichtsverlies (een verre honkslag van Simon bracht Legito en Kingsale op de thuisplaat), volgde de nekslag. Twee achtereenvolgende honkslagen en pal daarop de homerun van Urrutia, die goed was voor drie punten, deed de sterke slagbeurt van Nederland direct teniet: 11-2.