'Christelijk' monument keert terug

Het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes komt terug op de beslissing om een oorlogsmonument te verwijderen. Het monument was onlangs weggehaald omdat het witte kruis een te 'christelijke' uitstraling zou hebben.

Monument aan Van Speijkstraat

Het stadsdeel in Amsterdam-West is geschrokken van de commotie die deze beslissing de afgelopen dagen heeft veroorzaakt. Een woordvoerder van de Baarsjes: 'Allochtonen worden nu beticht van kruishaat. Dat was natuurlijk niet onze bedoeling.' Waarschijnlijk komt er naast het kruis een nieuw monument met een 'neutrale uitstraling'. Het stadsdeel zou het nieuwe besluit over het monument vanmiddag bekendmaken.

Vertegenwoordigers van drie moskeeën en een synagoge in de buurt hadden bij het plaatselijke 4 en 5 mei comité aangegeven dat het kruis te veel aan het christelijk geloof deed denken. Het witte kruis stond op een pleintje bij de in aanbouw zijnde Westermoskee en is zes weken geleden weggehaald wegens de bouwwerkzaamheden. Daarop liet het comité weten dat het kruis niet terugkomt. Er was al 50.000 euro beschikbaar voor een nieuw monument.

Volgens voorzitter Jan Voetberg wil het comité geen 'nodeloze drempel' opwerpen voor 'nieuwe bewoners'. 'Een kruis is een symbool voor overlijden en niet per definitie iets christelijks. Maar als zij dat zo voelen, dan moet je kijken of je daar wat aan kan doen.' Bovendien vindt hij dat het monument moet aansluiten bij de Westermoskee. 'Iets nieuws kan ook een betere eenheid vormen met de prachtige architectuur van de moskee.'

Volgens de woordvoerder van de Baarsjes was het niet de bedoeling om 'iets te schrappen, maar om in een gemis te voorzien'. Men wilde het kruis vervangen door een monument waar verschillende bevolkingsgroepen zich betrokken bij voelen. 'De moslims misten in het monument iets waarin ze zich herkenden.' Op zoveel verzet tegen het verwijderen van het monument had men echter niet gerekend. ,,Het verdriet in de reacties geeft de doorslag om op het besluit terug te komen. En we vinden het heel erg dat de allochtonen nu de schuld krijgen.'

In 2003 ontstond een rel bij de jaarlijkse dodenherdenking bij het kruis. Marokkaanse jongeren verstoorden de plechtigheid met leuzen als 'joden moeten we doden' en gebruikten de kransen later om mee te voetballen. Het jaar daarna werd de Marokkaanse gemeenschap actief betrokken bij de herdenking. Zo werd er ook aandacht geschonken aan Marokkanen die in Zeeland sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.