Bols weer Nederlands

Drankbedrijf Bols krijgt weer een Nederlandse eigenaar. De investeringsmaatschappij van ABN Amro heeft vanochtend bekendgemaakt de likeuren en gedistilleerde dranken te kopen van de Franse branchegenoot Rémy Cointreau. Bols gaat verder onder de naam Lucas Bols en wordt gevestigd in Amsterdam.

Het is de vijfde keer dat Bols in andere handen komt. Rémy Cointreau kocht Bols in 2000 voor 0,5 miljard euro. Nu betaalt ABN Amro samen met een voormalig bestuurder van Rémy Cointreau, H. van Doorne, 210 miljoen euro voor de producent van onder meer Bokma, Coebergh en Hartevelt.

ABN Amro krijgt 75 procent van de aandelen, de rest gaat naar het nieuwe management van Bols. Die directie wordt geleid door Van Doorne. De overname wordt waarschijnlijk volgende maand afgerond, zegt de bank. Van Doorne is al twee jaar geleden begonnen met een koerswijziging van Bols bij Rémy Cointreau.

De overname van Bols door Rémy Cointreau volgde na een mislukte overname van voedingsconcern Wessanen. De toenmalige directie van Wessanen zag in de combinatie van sterke drank en kaas een grote toekomst. De groei bleef uit, waarna durfkapitalist CVC korte tijd eigenaar werd van Bols.

Bols wordt in 110 landen verkocht en het bedrijf heeft een jaaromzet van circa 95 miljoen euro.