BBC: Londen leverde Israël plutonium

Groot-Brittannië heeft in 1966 Israël in het geheim een kleine hoeveelheid plutonium geleverd, hoewel de inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd dat deze levering 'een materiële bijdrage aan een Israëlisch wapenprogramma' zou kunnen leveren. Dat heeft het BBC-televisieprogramma Newsnight gisteren onthuld. Newsnight meldde zich te baseren op geheime stukken die zijn vrijgegeven onder wetten die de Britten recht geven op inzage van overheidsinformatie.

In deze tijd, onder het Labourpremierschap van Harold Wilson, leverde Groot-Brittannië volgens Newsnight Israël ook tonnen chemicaliën bedoeld om de kracht van atoombommen te versterken tot twintig maal die van Hiroshima. Eerder, onder de conservatieve premier Harold Macmillan, leverde Londen Israël uranium 235 en zwaar water, waardoor Israël in staat werd gesteld zijn kernwapeninstallatie in Dimona op te starten, aldus Newsnight.

Israël bevestigt noch ontkent kernwapenbezit. Uitgaande van informatie die Mordechai Vanunu, een vroegere technicus in Dimona, in 1986 aan een Britse krant gaf, concluderen deskundigen dat Israël over zeker 200 kernkoppen beschikt.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet onmiddellijk op de BBC-onthulling. Tony Benn, die onder Wilson minister van Technologie was, zei niet van een dergelijk regeringsbesluit af te weten. Maar hij zei indertijd te hebben vermoed dat ambtenaren achter zijn rug om actief waren.