`Ambtsbericht over Iran onzorgvuldig geciteerd`

Rotterdam, 10 maart Het ambtsbericht waarop minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) zich baseert om homo`s uit te zetten naar Iran, is onzorgvuldig en klopt niet. Dat zegt Scott Long, directeur van Human Right Watch op het terrein van lesbische en homoseksuele kwesties. Volgens Long is Iran niet alleen onveilig voor homoseksuele, maar zijn ook delen uit mensenrechtenrapporten van Human Right Watch (HRW) op een verkeerde manier geciteerd in het ambtsbericht. Long heeft gisteren een open brief gestuurd naar minister Verdonk. Het HRW-rapport suggereert dat de homo`s zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan aanranding van een minderjarige en dat de twee Iraniërs op basis daarvan zijn veroordeeld. ”Maar dat wil niet zeggen dat homo`s die niet aanranden, wel veilig zijn.” Het ministerie is de kritiek van Long aan het onderzoeken.