Akkoord India en Birma over gas

India en Birma hebben gisteren een overeenkomst getekend voor de levering van Birmees gas aan India. Dat gebeurde tijdens een driedaags bezoek van de Indiase president A.P.J. Abdul Kalam aan de leider van het militaire bewind in Birma, generaal Than Shwe.

Het akkoord maakt de weg vrij voor aanleg van een pijpleiding via de noordelijke Indiase deelstaten, via zee of via Bangladesh. Hoe de pijpleiding precies moet lopen is nog onderwerp van discussie.

Kalam is de eerste Indiase president die Birma bezoekt. Zijn land zoekt energieleveranciers buiten het Midden-Oosten, om te voorzien in de behoeften van de snel groeiende economie. Ondanks protesten uit binnen- en buitenland over het bezoek wegens de Birmese mensenrechtenschendingen is het volgens minister van Buitenlandse Zaken Saran 'om verschillende redenen [..] belangrijk om relaties te onderhouden met Birma'. Voorafgaand aan het bezoek noemde Saran het buurland 'de poort naar Zuidoost-Azië'. India vreest achter te blijven bij het eveneens snel groeiende China, dat vorig jaar een vergelijkbaar akkoord met Birma sloot.

Kalam bracht tijdens zijn bezoek het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi niet ter sprake. Wel bood hij het regime assistentie aan in het proces van democratische hervorming. India, vaak geportretteerd als de grootste democratie ter wereld, bood onder andere hulp in de ontwikkeling van instituties. 'Of het nu de ontwikkeling van een onpartijdig verkiezingsapparaat betreft of training voor parlementariërs', zei Kalam in Rangoon. De Birmese reactie is onbekend.