26 doden door landmijn Pakistan

In de Pakistaanse provincie Baluchistan zijn vandaag 26 doden gevallen toen een antitankmijn langs de weg explodeerde. De slachtoffers reden op een door een tractor getrokken kar en waren op weg naar een bruiloft. De meeste doden waren vrouwen en kinderen. Zeven personen raakten gewond.

De aanslag had plaats in het district Dera Bugti, 300 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Quetta. Dera Bugti is een van de districten waarin leden van verschillende clans al tientallen jaren met elkaar en tegen het leger strijden. Gisteren kwam één burger om en raakten er zeven gewond door twee landmijnen, en waren er raketaanvallen op militaire posten, waarbij geen gewonden vielen.

In december voerde het leger er verschillende operaties uit nadat rebellen raketten hadden afgevuurd nabij de verblijfplaats van president Musharraf, die op dat moment de provincie bezocht. Daarbij vielen zeker tien doden - volgens clanleden ging het om honderden slachtoffers. Eerder deze maand bestookten rebellen de beveiligers van een staatsgasbedrijf met raketten.

De clans willen meer profiteren van de opbrengsten uit gas in Baluchistan, waar de grootste gasvoorraden van Pakistan liggen. In het afgelopen jaar zijn de aanvallen op gaswinningsinstallaties en pijpleidingen opgevoerd. Ook zijn elektriciteitsverbindingen en spoorbanen opgeblazen. In reactie hierop heeft de regering besloten het aantal militairen in de regio uit te breiden, waarop het aantal aanslagen weer toenam.

De slachtoffers van de aanslag vandaag zouden behoren tot een clan die rivaliseert met die van Nawab Akbar Bugti, hoofd van een militie die tegen de overheid vecht en meer gasopbrengsten eist. Dat verklaarde het districtshoofd van Dera Bugti. Zijn mannen zouden landmijnen in het gebied rond het grootste gasveld gelegd hebben. Het leger probeert die mijnen onschadelijk te maken, maar gebruikt zelf ook landmijnen in de strijd, erkende het districtshoofd. De aanslag vandaag is de grootste sinds Nawab Akbar Bugti zijn strijd tegen het leger en rivaliserende clans maanden geleden heeft opgevoerd.

Musharraf ondervindt veel kritiek over zijn aanpak van het geweld in Baluchistan. Pakistaanse politiek analisten adviseren de regering een dialoog met de rebellen aan te gaan, omdat de harde bestrijding tot op heden onsuccesvol is gebleken. De Pakistaanse regering verklaarde onlangs hard op te moeten treden omdat Indiase en Afghaanse drugsbaronnen de onrust in Baluchistan, dat grenst aan Iran en Afghanistan, zouden aanwakkeren.