Winstgroei verzekeraars

Zowel verzekeraar Aegon als bankverzekeraar Fortis heeft het afgelopen jaar een flinke groei van de nettowinst bereikt. Beide financiële concerns presenteerden vanochtend de resultaten over 2005.

Aegon boekte een nettowinst van 2,73 miljard euro. Dat is ruim een vijfde meer dan in 2004. De winststijging was mede toe te schrijven aan hogere beleggingsopbrengsten en andere meevallers, mede door de nieuwe boekhoudregels IFRS.

Over heel 2005 wist Aegon voor 9 procent meer aan nieuwe levensverzekeringen te verkopen, vooral in Verenigde Staten.

Aegon-topman Shephard verwacht dat 'de positieve ontwikkelingen' dit jaar zullen aanhouden.

Het Belgisch-Nederlandse concern Fortis bevestigde vanochtend zijn nettowinst in 2005 van ruim 3,9 miljard euro (plus 32 procent). Vorig week werden de kerncijfers over 2005 al bekend, na diefstal van een aktetas waarin het persbericht over de jaarcijfers zat.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron verklaarde dat de bankverzekeraar op schema ligt met ingezette bezuinigingen. Die hebben vorig jaar geleid tot een kostenbesparing van 81 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2005 nam Fortis een reorganisatielast van ruim 200 miljoen euro ter verbetering van de kwaliteit van het management.