Winst Vila, gele trui Landis

Patxi Xabier Vila Errandonea heeft gisteren de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen, een rit over 168,5 kilometer van Julienas naar Saint-Etienne. De Spaanse wielrenner versloeg in de sprint zijn Amerikaanse medevluchter Floyd Landis. Deze nam de gele trui over van de Belg Tom Boonen. De twee hadden een voorsprong van één minuut en zestien seconden op de Spanjaard Samuel Sanchez, die als derde over de streep kwam.

Erik Dekker was de beste Nederlander: veertiende op één minuut 26. De routinier van de Raboploeg maakte deel uit van een achtervolgende groep, waarvan de Duitser Stefan Schumacher, vorig seizoen nog onder contract bij de Nederlandse Shimano-formatie, het duel om de zesde plaats won. In de algemene rangschikking bezet Dekker, die pech had dat hij de proloog op een nat wegdek moest rijden, de twaalfde plaats.

Patxi Vila, rijdend voor Lampre, en Landis ontsnapten twintig kilometer voor de eindstreep. Ze reden wiel aan wiel tegen de Col de la Croix de Chaubouret, een berg van de eerste categorie, op en pakten een minuut op het peloton. Op weg naar Saint-Etienne verzette de Amerikaanse Phonak-coureur, vorige week ook al de beste in de Ronde van Californië, het meeste werk. Dat lukte uitstekend.

'Dat verbaasde me enigszins', zei de nieuwe leider. 'Ik dacht dat die klim niet lang genoeg was om het beslissende verschil te maken.' Vila profiteerde in de laatste meters dankbaar van de arbeid en pakte de dagprijs. De 30-jarige Landis, een voormalig helper van Lance Armstrong, hulde zich in het geel, dat Boonen tegen zijn zin al een dag te lang droeg. De Belgische sprinter arriveerde op bijna zes minuten van de winnaar.

Dekker kon aardig mee op de Col de la Croix. De jarige Joost Posthuma, 28ste op 4.09, had daarentegen veel moeite om in het spoor van de betere klimmers te blijven. 'Eigenlijk had ik Joost op die col iets beter ingeschat dan Erik Dekker. Ik denk dat ervaring en hardheid in jaren onder deze omstandigheden een heel belangrijke rol hebben gespeeld', liet ploegleider Maassen via de website van de ploeg weten.

Paolo Bettini won gisteren de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico. Na een wedstrijd over 167 kilometer met start en finish in Tivoli versloeg de olympisch kampioen uit Italië de Duitser Erik Zabel en de Noor Thor Hushovd. Bettini's sprong kwam tweehonderd meter voor de eindstreep.