Wereld Muziek Festival

Met de première van Frida Kahlo vanavond in Amsterdam, begint het vijfde Wereld Muziektheater Festival. Vijf niet-westerse voorstellingen - met een hoofdrol voor dans en muziek - reizen de komende weken langs zestien Nederlandse steden. De choreografen en regisseurs woonden vaak enige tijd in het westen, zodat hun voorstellingen mengsels zijn van niet-westerse traditie en modern westers theater.

In het Mexicaanse Frida Kahlo raken twee jonge stellen verstrengeld met het leven van de beroemde schilderes. Voor KigeziNdoto (‘enkelboeien-dromen’), over de dromen van Oost-Afrikaanse vrouwen, werken Tanzanianen en Kenianen samen. De Marokkaanse choreograaf Taoufiq Izeddiou maakt Clandestin (‘illegaal’) , een dansvoorstelling over emigratie, met Marokkaanse volksliederen. Bodas de Sangue (‘bloedbruiloft’) is een Braziliaanse bewerking van de klassieker van Federico García Lorca over eerwraak op een bruiloft. Voor Chunhyang bewerkt choreografe Eun me Ahn een traditionele Koreaanse volksopera over de tragische liefde tussen gouverneurszoon Mongryong en Chunhyang, de dochter van een courtisane.

Alle producties worden voorzien van Nederlandse boventiteling. Naast Nederland reizen de voorstellingen ook kort naar Londen, Tirol en Italië.

Tournee t/m 20 april. Inl 020-6060950 of www.wmtf.nl.