WAT DOEN DE KINDEREN?

Foto Maarten Laupman Laupman, Maarten

Koken

Kinderen die het leuk vinden om lekkere hapjes te maken kunnen 11 maart in de winkel van Helden & Boeven Kinderboeken naar de presentatie van Geknipt voor de keuken, een knutselkookboek voor kinderen met lekkere en grappige recepten die eruit zien als kunstwerken. Om 17u geven de makers van het boek een knutselkookles aan kinderen van 4 tot 8 jaar.

Knutselkookles (gratis) om 17u (presentatie 17u45) bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11, Amsterdam. Res 020-4274407.

Stil zijn

Orpheus is een populaire zanger en zoals bij wel meer sterren is de roem hem naar het hoofd gestegen. Hij wil champagne zonder prik en hij voelt zich te goed voor zijn eigen band. Zo begint de voorstelling Orpheus mijn idool van het jeugdtheater Hofplein. Iedereen aanbidt hem, behalve Hieronymus Hades. En die wordt tot president gekozen. Hades houdt van de stilte, haat liedjes en muziek en daarom wordt de muziek in het land verboden. De muziekpolitie en de driekoppige hond Cerberus pakken iedereen op en zelfs de verkoper die probeert zijn straatkranten te slijten met het liedje ,,maak me blij, maak me blij, koop een krantje bij mij'', wordt in de gevangenis gestopt. Orpheus krijgt één kans om zijn (ex)-vrienden uit de gevangenis te krijgen; hij zingt samen met Eurydice een lied over liefde en dood. Zal het Hades zo ontroeren dat hij iedereen vrijlaat? Orpheus mijn idool is een ontroerende voorstelling over hoogmoed en inkeer.

Orpheus mijn idool vanaf 8 jaar door jeugdtheater Hofplein, Benthemstraat 13, Rotterdam t/m 7 mei. vr 19u, za 19u en zo 14u. Kaarten t/m 14 jaar 7,50, vanaf 15 jaar €10. Res 010-243 5050 of www.jeugdtheaterhofplein.nl

Vertellen

Zondag 12 maart strijkt een verteller neer in de geheimzinnige ondergrondse kazemat van de eeuwenoude Stratemakerstoren aan de Nijmeegse Waalkade. Geheel in stijl met de expositie Schipper mag ik overvaren, riviertollen in Gelderland vertelt hij een verhaal over riviertollen, mythologische wezens die vooral in Noorwegen en IJsland schijnen voor te komen. Verhalen over riviertrollen op 12 maart om 14u, 15u en 16u in de Statemakerstoren, Waalkade, Nijmegen. De vertelling is gratis, bezoekers betalen de entreeprijs voor het museum. Inl 024-32 38690 & www.stratemakerstoren.nl

Met padden op pad gaan

Nu de temperaturen stijgen, begint het bloed bij de koudbloedige padden weer te kriebelen. De padden verlaten in deze tijd de Koningshof om aan de overkant van de weg in Elswout hun eieren af te zetten in poelen en vijvers, waar ze zelf geboren zijn. Padden weten precies hoe ze daar moeten komen. Ze gaan gewoon op pad…! De Duinlustweg is echter een levensgevaarlijk obstakel en daarom zetten vrijwilligers de padden over. Kinderen die zondag 12 maart vanaf 08u willen helpen zijn van harte welkom. Voor ouders is er een eigen vogelexcursie. Verrekijker niet vergeten!

Vertrek 8u info-paneel parkeerplaats Koningshof, Duinlustweg 26, Overveen. Duur: 1u. Aanmelden verplicht 023-5312902 of a.boogers@freeler.nl

Natuur ontdekken

Voor kinderen van 4 t/m 10 jaar is er zondag 12 maart ook een kinderexcursie bij de informatieboerderij Zorgvrij. Om 11u gaan ze als echte natuurvorsers op pad, op zoek naar de natuur van bomen, planten, vogels en andere dieren.

Kinderexcursie op 12 maart 11u bij boerderij Zorgvrij in recreatiegebied Spaarnwoude, Genieweg 50, Velzen-Zuid. Duur anderhalf uur. Aanmelden niet nodig. Inl 023-5202828 of www.spaarnwoude.nl

Bacteriën eten?

Trek in een bordje bacteriën? Nee, liever niet. Toch heeft iedereen zeker een kilo bacteriën in z'n darmen. Hoe die daar komen en waarom onderzoeken kinderen tijdens de Wakker Worden Kinderlezing op zondag 12 maart om 11u bij science center NEMO. Moleculair bioloog Gertien Smits laat kinderen met proefjes en voorbeelden ontdekken dat sommige bacteriën heel gezond zijn en dat we zonder niet kunnen leven.

Lezing zo 12 maart 11u in science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Deelname € 2,50 en is gratis met een NEMO-entreekaartje. Res www.kinderlezingen.nl

Ontwerpen

De Duitse ontwerper Konstantin Crcic maakt alledaagse dingen als stoelen, tafels, lampen, pennen en afvalemmers. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze zijn ook goed te gebruiken. Want hij besteed veel tijd aan onderzoek en technische vernieuwing. In Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam is een expositie van zijn ontwerpen te zien en zondag 12 maart is er een workshop ontwerpen: eerst wordt de expositie van Crcic bekeken en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag.

Ontwerpworkshop voor kinderen op zo 12 maart van 13-15u in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Deelname 7,50 euro. Res 010-4419477

Naar Egypte reizen

Op de zolder van het Bijbels Museum gaan kinderen zondag 12 en 19 maart op reis met Abraham/Ibrahim. Ze krijgen een koffertje mee voor onderweg. Na een kennismaking met Jeruzalem trekken verder naar de woestijn en Egypte, waar ze geplaagd worden door kikkers, sprinkhanen en duisternis. Onderweg maken ze kennis met de verhalen uit de bijbel, koran en joodse tenach.

Op reis met Abraham/Ibrahim voor kinderen van 6-12 jaar op zo 12 en 19 maart om 14u in het Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. Kosten 4,50 euro. Inl 020-6242436.